Linkuri accesibilitate

Comuniștii și referendumul - un calcul politic pe o singură carte


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gh. Cojocaru: Prin apelul la boicotarea referendumului, comuniștii se situează pe o poziție extremă, marginală și irațională.


Liderii Alianţei Pentru Integrarea Europeană au anunţat o conferinţă de presă comună pentru mâine. Este prima lor apariţie în faţa presei după mai multe săptămâni de dispute. Istoricul şi analistul Gheorghe Cojocaru crede că alianţa de guvernare a găsit forţe pentru a strânge rândurile pe ultima sută de metri până la referendum. Într-o discuţie cu Vasile Botnaru, analistul de la Chişinău a explicat care îi sunt argumentele:

Gheorghe Cojocaru: Deși sondajele de opinie dau referendumul din 5 septembrie ca și câștigat de actuala guvernare, Alianța pentru Integrare Europeană luptă în continuare cu un efort sporit și cu o prezență tot mai vizibilă în spațiul public, mai ales pe ultima sută de metri, pentru un scor cât mai bun la acest prim examen serios al inițiativelor sale. Este demn de remarcat că în această fază liderii Alianței au devenit mai responsabili, nu-și mai dispută înainte de termen fotoliul de șef al statului, ci se concentrează prioritar asupra obiectivului modificării Constituției prin votul popular.

Europa Liberă: Deşi zarurile par a fi aruncte, Partidul comuniştilor devine tot mai „intransigent” în încercarea sa de a da peste cap iniţiativa guvernării actuale. Ce urmăresc în fond liderii comuniști prin apelul de a boicota referendumulul în condiţiile în care, se vede, potrivit sondajelor invocate de dumneavoastră, nu prea au şanse?

Gheorghe Cojocaru: Poate părea stranie această tactică a boicotului îmbrățișată de liderii comuniști, mai ales în condițiile în care cetățenii au posibilitatea de a vota împotriva referendumului, prezentându-se la urnele de vot. În această situație ar fi logic dacă activiștii comuniști ar îndemna oamenii să voteze împotriva inițiativei de modificare a sistemului politic, ceea ce, în cazul în care ar avea șanse de a-și impune punctul de vedere, ar însemna practic anularea acestei inițiative a Alianţei și păstrarea status quo-ului. Prin apelul la boicotarea referendumului, comuniștii se situează pe o poziție extremă, marginală și irațională, din punct de vedere politic.

Europa Liberă: Într-un fel este de înţeles logica comuniştilor, întrucît, dacă oamenii s-ar prezenta la referendum, ar însemna că fac jocul actualei puteri. Şi totuşi, tactica comuniştilor ar putea asigura în continuare lui Mihai Ghimpu interimatul de șef al statului?

Gheorghe Cojocaru: Dintr-un punct de vedere se poate spune şi aşa, însă nu comuniștii îi vor asigura această funcție președintelui Mihai Ghimpu, ci Constituția și coaliția democratică de la guvernare, iar comuniștii prin tactica lor de boicot a referendumului își îngustează drastic marja de manevră politică ....

Europa Liberă: ... dar există totuşi un calcul politic, nu cred că este o improvizaţie...

Gheorghe Cojocaru: ... un calcul politic care mizează pe o singură carte, după cum se vede, pe cartea boicotului, prin care se urmărește compromiterea inițiativei referendumului printr-o masivă neparticipare și astfel compromiterea actualei guvernări. Această carte poate fi una câștigătoare doar dacă oamenii nu vor participa la referendum, însă cetăţenii vor totuşi să participe, vor să aleagă prin votul lor direct șeful statului și, prin urmare, apelul la boicotarea referendumului s-ar putea întoarce împotriva liderilor comuniști. Mai ales că aceștia vor trebui să participe ulterior la alegerea șefului statului cu un candidat propriu pe care prea puțină lume îl va lua în serios, după ce tot ei au cerut boicotarea modificării Constituției.

Europa Liberă: Dar toate partidele care sînt împotriva referendumului spun că vor participa cu candidaţi proprii sau susţinuţi. Vă imaginaţi cumva că Partidul comuniștilor nu va participa în general la alegerea șefului statului?

Gheorghe Cojocaru: Unele partide şi grupări politice care se pronunţă împotriva referendumului au misiunea de a face cît mai mult zgomot. Partidul comuniştilor are o pondere important în societate şi din acest punct de vedere neparticiparea lor la viitorul scrutin prezidențial ar fi o soluție de principiu și singura care ar putea să le ofere șansa de a ieși cu fața curată din această situație. Până atunci, însă, să așteptăm rezultatele referendumului din 5 septembrie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG