Linkuri accesibilitate

La reluarea negocierilor directe israelo-palestiniene


Președintele Barack Obama premierul israelian Benjamin Netanyahu fac declarații după întrevederea de miercuri la Casa Albă
Președintele Barack Obama premierul israelian Benjamin Netanyahu fac declarații după întrevederea de miercuri la Casa Albă

Convorbirile de la Washington au o regie complicată pe măsura complexității problemelor ce așteaptă rezolvare.


Pentru prima dată în aproape doi ani, Israelul şi administraţia palestiniană sunt pe punctul de a relua, la Washington, negocierile directe de pace. Înainte de deschiderea tratativelor, preşedintele american Barack Obama i-a primit, separat, la Casa Albă pe premierul israelian Benjamin Netanyahu şi pe preşedintele administraţiei palestiniene Mahmud Abbas. Ileana Giurchescu relatează:

Deschiderea negocierilor a fost umbrită de uciderea, în Cisiordania a patru israelieni, atac asumat de gruparea militantă palestiniană Hamas care se opune negocierilor de pace în condiţiile actuale. Însoţit de premierul israelian, preşedintele Obama a condamnat atacul Hamas, asigurând că această crimă, cum a numit-o el, nu va deraia negocierile de pace.

Preşedintele american a recunoscut că şansele de succes ale negocierilor de pace sunt mici. Ar fi însă inexistente, a continuat Obama, dacă israelienii şi palestinienii nici măcar nu ar încerca să discute.

Ca răspuns al atacul Hamas, Israelul a blocat din nou părţi din Cisiordania iar premierul Netanyahu a declarat că uciderea celor 4 civili demonstrează încă odată, în ce pericol se află israelienii. Premierul israelian a mai declarat că nu actele de terorism vor decide viitoarea graniţă a Israelului.

Problemele care ar trebui rezolvate încă în acest an, dacă evoluțiile ar urma planurile preşedintelui Obama, sunt complicate şi foarte vechi: este vorba de crearea statului palestinian, de trasarea granitei, de stabilirea unui statut pentru Ierusalim şi de dreptul palestinienilor de a se întoarce. Este vorba de sutele de mii de palestinieni care şi-au părăsit casele după războiul de independenţă al Israelului.

Preşedintele Abbas a promis că partea palestiniană îşi va respecta obligaţiile dar, cum era de aşteptat, a cerut din nou Israelului să pună capăt colonizării acelor teritorii din Cisiordania ce ar urma să le revină, dacă s-ar crea un stat palestinian. Dar guvernul Netanyahu a refuzat să prelungească moratoriul asupra construcţiilor după 26 septembrie.

Mulţi specialişti în problemele Orientului Mijlociu sunt sceptici când vine vorba de şansele de succes ale negocierilor. În primul rând pentru că preşedintele Obama si partidul său democrat se pregătesc de alegerile parţiale pentru Congres, din noiembrie – când vor avea nevoie de sprijinul lobby-ului israelian. Ultimele sondaje de opinie arată că democraţii ar putea pierde majoritatea , aşa că Obama nu-şi va putea permite să forţeze nota cu premierul Netanyahu, respectiv să insiste ca israelienii să pună capăt colonizării teritoriilor palestiniene.

Natanyahu ar putea pleca de la Washington fără să fi făcut vreun compromis. Iar perdantul clar ar putea fi preşedintele Abbas care s-ar putea întoarce acasă cu mâna goală, ceea ce ar însemna că nu ar mai avea un argument puternic împotriva celor care, precum gruparea Hamas, cred că armele, nu diplomaţia, sunt singura soluţie.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG