Linkuri accesibilitate

1.09 - București: Majorări de prețuri la București.


Dilema guvernului este că economia creşte, nivelul de trai scade, iar FMI cere reducerea arieratelor


1 septembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Radu Stănescu).

Majorări de prețuri la București.

S-au scumpit gazele naturale şi căldura, călătoriile cu trenul şi paşapoartele dar primele două vor lovi cel mai tare buzunarele românilor. Iar aceste majorări de preţuri, afirmă analiştii economici, ar putea duce la creşterea inflaţiei până la 40 la sută. Căldura se scumpeşte cu peste 40 % iar gazele naturale cu peste 16 %.

Pe de altă parte, statisticile arată că economia românească este în creştere, mai ales datorită exporturilor.
Dacă există creştere economică, de ce scade nivelul de trai ? Analistul economic Florin Petria: „executivul ar putea reduce TVA cu 2-3 procente, măsură care ar duce la o creştere nu foarte spectaculoasă a nivelului de trai dar ar calma inflaţia”.

Dilema guvernului, în opinia lui Petria, este că economia creşte, nivelul de trai scade iar FMI cere reducerea arieratelor (a datoriilor făcute de întreprinderi), reduceri care vor determina concedieri, implicit o nouă scădere a nivelului de trai pentru unii. Şi toate acestea, într-un an electoral.

Guvernul pentru moment a recurs la soluţii electorale: mărirea pensiilor, care va atrage cu sine mărirea celorlalte plăţi din domeniul bugetar.
XS
SM
MD
LG