Linkuri accesibilitate

Elena Vlădăreanu: Literatura care este bine scrisă şi care se vinde cere foarte multă muncă, cere un anumit talent şi perspicacitate în a respecta nişte reguli.


De vorbă, la Librăria din Cartier, cu poeta și ziarista Elena Vlădăreanu de la București. Scriitorii nu se vând…. Se cumpără, dacă se cumpără - a fost una dintre temele de discuţie…

Elena Vlădăreanu: „Nu ştiu exact ce caut. De aceea, îmi plac librăriile deschise, în care pot să frunzăresc, să deschid cărţi… Am perioade cînd caut poezie, şi mă enervez că cel puţin în Bucureşti nu găsesc nimic poezie.”

Europa Liberă: „Acum scriitorii se plîng că nu au cititori sau sînt puţin vînduţi. În cazul acesta, întrebarea mea este: pentru cine scrie un scriitor? Miza lui e cartea vîndută sau e altceva?”

Elena Vlădăreanu
: „Cei care îţi vor spune că scriu pentru ei sînt foarte ipocriţi de fapt, sînt convinsă. Dacă vrei să scrii pentru tine, îţi ţii scrierile în computer, în sertar, dar nu le publici, nu le arăţi nimănui. Atîta timp cît tu îţi arăţi scrierile cel puţin unui cititor, fie că acela e mama, prietenul sau altcineva, înseamnă că pe tine te interesează publicul şi, ajungînd la cartea tipărită, te interesează s-o vinzi, fireşte. Ştiu că a fost o perioadă foarte grea acum. Editorii au avut într-adevăr de suferit de pe urma crizei numai că lucrul ăsta a afectat în primul rînd scriitorii autohtoni, care oricum nu erau plătiţi sau, atunci cînd erau plătiţi, erau foarte prost plătiţi. Acum toată lumea se foloseşte de criză ca să nu mai plătească drepturi de autor, să întîrzie acel procent care a scăzut foarte mult din vînzări.”

Europa Liberă: „Dar fii de acord că şi aşa, nu neapărat şi în criză, se citeşte foarte puţin poezie. Totuşi, rămîne o provocare pentru scriitor să aducă omul în librărie, să-l facă să citească. E o dilemă asta? ”

Elena Vlădăreanu: „Are nevoie de un cuvînt magic care e marketing. Şi nu numai editorul trebuie să participe la crearea acestui cuvînt magic, dar şi autorul. Sînt cei care spun că treaba mea e să scriu, pe mine nu mă interesează, faceţi voi ce vreţi cu cărţile, numai să se vîndă. Nu, nu e aşa. Dacă tu ca autor nu te implici în promovare, să faci ceva, să vii cu idei de lansare – şi eu urăsc idea de lansare clasică cînd chemi nişte critici care să te laude -, asta nu vinde. Trebuie să faci întotdeauna ceva care să-ţi pună în valoare cartea şi mai ales s-o vîndă ”.

Europa Liberă: O idée ar fi să mergi pe calea literaturii de masă…


Elena Vlădăreanu: „Nu oricine poate să scrie acea literatură. Literatura aia care este bine scrisă şi care se vinde cere foarte multă muncă, cere un anumit talent şi perspicacitate în a respecta nişte reguli. Nu poţi să scrii literatură de consum fără a respecta acele reguli, fără a te gîndi permanent la profilul publicului tău, fără a şti permanent ce urmează dincolo de carte după ce ai închis copertele cărţii”.
XS
SM
MD
LG