Linkuri accesibilitate

Limba moldovenească în Constituție, o problemă tehnica ce va fi reparată (Timpul)



Precum e şi firesc după cîteva zile de odihnă, presa de astăzi scrie cîte un pic despre toate evenimentele care s-au perindat în aceste zile.

Timpul se referă la cel mai recent – Sărbătoarea naţională „Limba noastră cea română” – şi observă că chiar dacă a turnat cu găleata, locuitorii Chişinăului au venit ieri cu mic, cu mare la sărbătoare. Publicaţia nu uită nici de afirmaţia premierului cu acest prilej, cea în care acesta a spus că faptul că avem în Constituţie scris limba moldovenească nu este decît problemă tehnică care va fi reparată cît de curînd.

Sorina Stefîrţă de la această publicaţie dă o replică celor ce au comentat cu oarecare aciditate onorurile de care a avut parte la Chişinău poetul Adrian Păunescu. „Să mă ierte elitiştii care îl critică, dar eu cu Păunescu am descoperit România”, afirmă autoarea într-un editorial întitulat „Înger, demon şi... poet”.

Cu referire la Ziua Independenţei, în vădită disonanţă cu cei care au făurit-o, Vsevolod Ciornei de la Săptămâna scrie că este o sărbătoare pe care cetăţenii nu ştiu a o preţui şi valorifica, iar asta se întîmplă, potrivit lui Ciornei, pentru că ar fi o independenţă ce n-a fost obţinută prin aspiraţie şi luptă, ci peste noapte, hodoronc-tronc ne-am fi trezit independenţi.

Iar ziarul Puls publică un interviu cu liderul comunist Vladimir Voronin despre Ziua independenţei, în care fruntaşul opoziţiei parlamentare bate un apropou aproape transparent la adresa AIE – Independenţa, spune el, este demnitate şi responsabilitate, şi abia mai apoi o sărbătoare.

Ziarul Moldavschie Vedemomosti îi critică pe comunişti pentru boicotul activităţii parlamentare la care ei, de altfel, au de gînd să renunţe. „Dacă tot îl citează mereu pe Lenin şi îi aduc onoruri, comuniştii moldoveni ar trebui să ştie, afirmă ziarul, că acesta n-ar fi ajuns ce a ajuns dacă lupta cu tacticile PCRM-ului şi personjal ale lui Mark Tkaciuc.
XS
SM
MD
LG