Linkuri accesibilitate

Barack Obama: „Irakul are şansa să îmbrăţişeze un nou destin”


Președintele Obama pronunțînd discursul către națiune din Biroul Oval de la Casa Albă

„La fel ca în cazul Irak-ului, noi nu putem face pentru afgani ceea ce ei trebuie să facă pentru sine în cele din urmă”.Preşedintele Statelor Unite a declarat sfârşitul operaţiunilor combatante în Irak care au durat şapte ani şi jumătate, spunînd că America va rămâne un prieten şi partener al Irakului în procesul de reconstrucţie. Alexandru Eftode rezumă discursul televizat rostit de Barack Obama marţi din Biroul Oval al Casei Albe
:

Anunţând sfârşitul operaţiunii Iraqi Freedom (Libertate Irakului), Barack Obama a spus că poporul irakian poartă acum responsabilitatea principală pentru securitatea ţării. Preşedintele Obama a mai spus că Statele Unite au plătit „un preţ enorm” pentru a „pune viitorul Irakului în mâinile poporului” irakian, iar acum este timpul să se dea pagina.

În calitate de candidat prezidenţial cu doi ani în urmă, Obama folosise de multe ori cuvinte aspre pentru a descrie decizia fostului preşedinte american George W. Bush de a începe războiul în 2003. După preluarea mandatului, în ianuarie 2009, Obama a micşorat treptat numărul militarilor în Irak şi a transferat sute de baze americane în responsabilitatea armatei irakiene.

Trupele combatante americane s-au retras luna aceasta din Irak, unde au mai rămas aproximativ 50 de mii de militari, având ca misiune mai ales instruirea şi sprijinirea forţelor irakiene. Toţi militarii americani urmează să părăsească Irakul până la sfârşitul anului viitor, 2011.

Preşedintele Obama a spus că, pe măsură ce armata se retrage, civilii americani – diplomaţi, consilieri, lucrători umanitari – vor ieşi în faţă pentru a continua sprijinul acordat de Statele Unite Irakului la întărirea guvernului, depăşirea divergenţelor politice, reaşezarea celor refugiați din cauza războiului şi construirea relaţiilor cu vecinii şi lumea.

Barack Obama şi-a anunţat îndeplinirea promisiunii de a încheia misiunea combatantă americană în Irak într-o perioadă în care partidul său, Partidul Democrat, se pregăteşte de alegerile pentru congres în luna noiembrie.

Mulţi analişti, cred că discursul preşedintelui american ţine cont mai mult de situaţia politică internă decât de situaţia din Irak. „Dacă eşti încă în război, nu poţi spune că războiul s-a încheiat, pentru a arăta că ţi-ai ţinut o promisiune”, spune Julian Zelizer, expert de politică externă la Princeton University. El crede că Barack Obama riscă să păţească la fel ca George W. Bush care anunţase îndeplinirea misiunii în Irak cu mulţi ani înainte. „Dacă militarii rămaşi în Irak vor mai participa la lupte şi suferi pierderi grele până la retragerea completă, judecata preşedintelui va fi pusă la îndoială de americani”, spune Zelizer.

Violenţele în Irak, în scădere faţă de punctul culminant al rivalităţilor sectare din 2006-2007, au crescut din nou în luna iulie, înainte de retragerea forţelor americane.

În discursul său, Barack Obama s-a arătat conştient că violenţele pot continua, dar încrezător că ele se vor reduce pentru că „irakienii au respins războiul sectar şi nu au nici un interes ca distrugerea ţării să continue la nesfârşit”. Preşedintele american a îndemnat politicienii irakienii să pună capăt lunilor de neînţelegeri de după alegerile neconcludente din martie şi să formeze o largă coaliţie guvernamentală.

Statele Unite vor continua să sprijine guvernul şi poporul Irakului, a mai spus Obama. Dar cea mai „stringentă sarcină” a Americii este acum „restabilirea economiei” proprii.

Retragerea din Irak va permite Statelor Unite să îndrepte mai multe resurse şi către războiul din Afganistan împotriva talibanilor şi reţelei Al-Qaeda. Barack Obama a spus că Al-Qaeda continuă să uneltească împotriva Statelor Unite. El a promis înfrângerea reţelei teroriste ancorată în regiunea de graniţă a Afganistanului şi Pakistanului.

Dar şi în Afganistan, conform planurilor actuale, Statele Unite şi NATO urmează să înceapă anul viitor transferul responsabilităţilor pentru securitatea ţării către forţele afgane. „La fel ca în cazul Irak-ului”, a spus Barack Obama, „noi nu putem face pentru afgani ceea ce ei trebuie să facă pentru sine în cele din urmă”, pentru că „un război cu final deschis nu serveşte nici intereselor americane nici intereselor afganilor.
XS
SM
MD
LG