Linkuri accesibilitate

Toţi sinistraţii vor avea acoperiş deasupra capului pînă în decembrie


La Cotul Morii
La Cotul Morii

Anatol Chetraru (r. Hîncești): spaţiul locativ va fi alocat în conformitate cu numărul de membri ai fiecărei familii.


Valentina Ursu în dialog cu președintele raionului Hîncești, Anatol Chetraru:

Anatol Chetraru
Anatol Chetraru
: „Avem 716 familii, care necesită spaţiu locativ. Am identificat doritorii, care vor să procure spaţiu locativ.”

Europa Liberă: Câţi sunt?

Anatol Chetraru: „60 de familii.”

Europa Liberă: Li se va oferi bani ca să-şi procure?

Anatol Chetraru: „Nu, ei vor identifica casele, comisia formate de Guvern, împreună cu Consiliul raional, va determina modalitatea de plată, plata va fi efectuată de către Guvern. Sunt 10 familii, care de-acum şi-au soluţionat problema. Avem câţiva agenţi economici, care au acordat sprijin. Direct au procurat spaţiul locativ pentru familiile în special cu mulţi copii şi cele, care în primul rând necesită spaţiul locativ.”

Europa Liberă: Trebuie întâi să se producă o evaluare a pagubelor caselor afectate grav, ca ulterior să nu fie cu inima tângă şi gospodarul.

Anatol Chetraru: „Se evaluează. Dar spaţiul locativ va fi alocat nu în conformitate cu pierderile, pe care le-a suferit fiecare cetăţean, dar în conformitate cu numărul de membri care sunt în fiecare familie care a suferit.”

Europa Liberă: Dar am auzit reproşuri, care spun, că el a avut o gospodărie, care evalua sute de mii.

Anatol Chetraru: „Iată, cu aceşti care spun, că au avut averi mult mai mari decât spaţiile care li se oferă, este altă modalitate.”

Europa Liberă: Care?


Anatol Chetraru: „Şi Guvernul a acceptat, împreună cu Consiliul raional, să evaluăm patrimoniul şi să le dea o recompensă pentru patrimoniul, care l-au avut. Adică, el să-şi procure de sine stătător spaţiul locativ. Acum comisia lucrează, evaluează.”

Europa Liberă: Adică să adauge şi banii lui?


Anatol Chetraru: „Şi el dacă doreşte, el poate să-şi adauge şi banii lui. Sunt un număr mic de aceşti cetăţeni, pentru că, când am încercat de acum să identificăm, care este acest patrimoniu al acestor cetăţeni, s-a dovedit, că nu este chiar aşa, cum afirmă ei.”

Europa Liberă: Deci, se mai exagerează de multe ori.

Anatol Chetraru: „Desigur. Se exagerează şi oamenii vor în acest moment greu să-şi atragă mai mult patrimoniu, decât l-au avut. Noi vom lucra în comisie şi vom face tot posibilul ca să fim obiectivi.”

Europa Liberă: Unii pretindeau la mai mult spaţiu. Casele vor fi identice?

Anatol Chetraru
: „Fiecare ar dori să ia mai mult decât i se cuvine, dar noi avem cadrul legal al Republicii Moldova – spaţiul locativ pentru fiecare membru al familiei se acordă câte nouă metri pătraţi. Care sunt cu doi-trei membri de familie, vor primi două camere. Care vor fi mai mulţi – trei, patru şi cinci.”

Europa Liberă: Probleme nu apar?

Anatol Chetraru: „Apar probleme. Oamenii încearcă să demonstreze, că sunt mai mulţi membri de familie. Dar fiecare caz în parte se analizează, consiliile locale adoptă decizii şi, în conformitate cu deciziile consiliilor locale, vom identifica numărul de case, care vor fi construite pentru sinistraţi.”

Europa Liberă: Ce e cu construcţia? S-a repartizat acest lot, unde trebuie să fie înălţate noile case pentru sinistraţi. Mai departe?


Anatol Chetraru: „Au fost parcelate terenurile, cât în Cotul Morii, atât în Nobileni şi Nemţeni. S-au identificat organizaţiile, care construiesc casele pentru sinistraţi. Spre exemplu, avem firma „Concordia”, este o organizaţie de binefacere din Austria, care în prezent de-acum a pornit procesul de construcţie a caselor. Ei şi-au luat angajamentul, că vor construi 80 de case în satul Nemţeni. 28 de case vor fi adăugător construite de către Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, cu finanţare de la Guvern. De acum au început lucrările de construcţie. De asemenea, a început procesul de construcţie a caselor şi în satul nou – Cotul Morii. Aici organizaţiile de construcţie identifică forţele, pe care le au, pentru că a început să vină materialele de construcţie pentru a construi aceste case din România. Aceste materiale, în primul rând, se îndreaptă spre satul Cotul Morii şi Sărăteni. Aici, aceste două sate, care cel mai mult au suferit în urma inundaţiilor.”

Europa Liberă: Să înţeleg, bani pentru a construi case sunt. Suficienţi?

Anatol Chetraru
: „Mijloace financiare pentru a construi aceste case sunt, pentru că au venit foarte multe ajutoare umanitare. Au venit chiar şi bani pe contul sinistraţilor. Acum avem circa două milioane pe contul Consiliului raional. Pe contul Guvernului este de asemenea o sumă foarte mare, pentru că vin foarte multe mijloace financiare de la organismele internaţionale, de la diferite ţări. Eu sunt sigur, că noi vom reuşi ca aceste case să fie edificate.”

Europa Liberă: Până când?


Anatol Chetraru: „Primele 10 case, după cum avem asigurări, vor fi date la 2 noiembrie. Până în decembrie, eu cred, că toţi sinistraţii vor avea acoperiş de-asupra capului.”


Europa Liberă: Domnule Chetraru, eu vreau să vă întreb: sunt mijloace băneşti suficiente pentru materiale de construcţie, sau şi pentru a achita manopera, constructorii, cei care lucrează?

Anatol Chetraru
: „Am primit informaţie destul de clară, că 10 poziţii de materiale de construcţii vor fi aduse din România. Partea financiară va fi asigurată 30 % de către Ministerul de Finanţe, prin hotărârea Guvernului. Eu sunt sigur, că aici finanţarea este. Şi chiar de la început am avut înţelegere cu Guvernul, că noi vom face tot posibilul să sprijinim primăriile, să acordăm locuri de muncă acelor cetăţeni, care sunt în satele sinistrate. Sunt foarte mulţi oameni, care nu au locuri de muncă şi ei se vor încadra activ în procesul de construcţie a caselor.”
XS
SM
MD
LG