Linkuri accesibilitate

30.08 - București: 60 de ani de la Dictatul de la Viena.


Discursurile politice și, de cele mai multe ori, şi cele istorice, au o tentă naţionalistă, de auto-victimizare a României.



30 august 2000

Actualitatea. (Reporter: Sabina Fati).

60 de ani de la Dictatul de la Viena.


Se împlinesc 60 de ani de la ceea ce istoricii români în special numesc „Dictatul de la Viena”, impus de Germania nazistă, prin care România a cedat Ungariei hortyste nordul Transilvaniei, Maramureşul şi Crişana.
La 60 de ani de la dictat, discursurile politice și, de cele mai multe ori, şi cele istorice, au o tentă naţionalistă, de auto-victimizare a României.

Liderii PDSR, PUNR şi PRM au încercat în perioada post-decembristă să folosească în scopuri politice cele întâmplate în 1940. De ce persistă aceste eveniment în discursul politic contemporan?

„...politicienii noştri nu fac politică, este o instrumetalizare a istorie, proprie mai curând sistemelor nedemocratice” – este de părere istoricul Adrian Cioroiau. În opinia lui Cioroianu, nu este atât de grav că politicienii invocă, fie şi cu patimă, momente din trecut. Mai grav este „...că sunt cetăţeni care aşteaptă, care trăiesc într-un orizont de aşteptare faţă de aceste aberaţii ale politicienilor şi faţă de aceste discursuri pline de patimă ale unor politicieni”.

Discursul se va domoli, este de părere istoricul Gheorghe Onişoru, şi în România şi în alte ţări est europene cu timpul, cum s-a întâmplat între Franţa şi Germania.
XS
SM
MD
LG