Linkuri accesibilitate

Nils Muiznieks (Comisia Europeană împotriva rasismului): Cerem Franței să nu arate doar către comunitatea rroma când spun că se încalca prevederile liberei circulații.Comisia Europeana impotriva rasismului si intolerantei, un organism independent al Consiliului Europei, si-a exprimat intr-o declaratie ingrijorarea profunda cu privire la tratamentul migrantilor romi din Franta. O politica bazata pe stimulente pentru parasirea tarii nu este sustenabila, avertizeaza seful acestei Comisii Nils Muiznieks intr-un interviu acordat Europei Libere.


Europa Libera: Dle Nils Muiznieks, Comisia Europeana impotriva rasismului si intolerantei de pe langa Consiliul Europei a facut o declaratie in care critica actiunile recente ale guvernului francez cu privire la rromi. Ce le sugerati autoritatilor franceze sa faca atunci cand spuneti ca ar trebui sa aiba o maniera mai sustenabila de actiune”?

Nils Muiznieks: „In primul rand noi spunem ca aceasta campanie de returnare asistata nu este o solutie durabila nici pentru autoritatile franceze nici pentru comunitatea rroma. Ei se intorc in Romania si apoi vor reveni in Franta mai tarziu. In al doilea rand le-am solicitat autoritatilor franceze sa nu mai iasa cu declaratii in care se fac legaturi intre comunitatea rroma si criminalitate. Apoi le cerem sa nu arate doar catre comunitatea rroma cand spun ca se incalca prevederile europene ale liberei circulatii, pentru nu doar rromii incalca aceste norme. Nu in ultimul rand, cerem Frantei sa implementeze masuri care sa garanteze drepturile sociale ale rromilor.”

Europa Libera: Totusi aceasta nu este o chestiune noua in Franta. Chiar dvs spuneti in declaratie ca inca din 2005 ati atras atentia guvernului francez cu privire la situatia romilor si ati facut o serie de recomandari.

Nils Muiznieks: „Ceea ce ne-a facut acum sa luam iar atitudine este seria de declaratii publice din saptamanile recente care ne-au ingrijorat pentru ca este un trend pe care incepem sa il vedem si in alte tari. Insa asa cum ati spus, noi am facut in trecut o serie de recomandari si autoritatile franceze au facut cativa pasi in directia buna prin stoparea presiunilor asupra comunitatii rome, prevederile legale impotriva rasismului au fost intarite.”

Europa Libera: Pe de alta parte este de inteles si nervozitatea francezilor, a germanilor. Romii nu sunt cetatenii acestor tari care, in principiu, nu a nici o responsabilitate in ce ii priveste. Insa multi rromi nu au nici un fel de nationalitate. Unii locuiesc de 20 de ani in Franta, Germania, nu pot ramane in aceste tari? Ce sfat aveti pentru autoritatile acestor tari in acest caz particular?

Nils Muiznieks: „Nu este una dintre preocuparile noastre, dar da, daca cineva are o sedere de lunga durata intr-o tara si este legat prin familie si alte elemente, desigur ca acelei persoane ar trebui sa ii fie acordat drept de rezidenta si facilitat accesul la cetatenie. Aceste principii nu se refera doar la rromi ci si la alti imigranti. Desigur, tarile au dreptul sa controleze cine le traverseaza granitele. Insa aici avem de-a face cu cetateni europeni, cum este cazul cu vasta majoritate a rromilor, si este clar ca au dreptul la libera circulatie in Uniunea Europeana.”
XS
SM
MD
LG