Linkuri accesibilitate

28.08 - Chișinău: Intrevederea Braghiș-Smirnov


Igor Smirnov
Igor Smirnov

Primul ministru a spus că, în principiu, s-a înţeles cu Igor Smirnov ca toate mărfurile importate în R. Moldova să fie impozitate la frontieră, indiferent de destinaţia acestora.


28 august 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Intrevederea Braghiș-Smirnov.

Dan Ionescu: Preşedintele Petru Lucinschi a plecat, în fruntea unei delegaţii destul de numeroase, în Germania. Prima etapă a vizitei a constituit-o oraşul Hanovra, unde se desfăşoară în prezent expoziţia internaţională „Expo-2000”. În cadrul acestei mare expoziţii a fost marcată astăzi Ziua naţională a Republicii Moldova. Programele speciale, oferite vizitatorilor „Expo-2000”, se înscriu în seria de festivităţi declanşată duminică la Chişinău.

Sărbătorirea a nouă ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova a fost umbrită, însă, de blocarea la Tighina a nu mai puţin de 169 de vagoane cu mărfuri moldovene de către autorităţile separatiste din Transnistria, incident care l-a obligat pe premierul Braghiş să se deplaseze sâmbătă la Tiraspol. Astăzi domnul Braghiş a oferit unele amănunte despre această vizită surpriză, aşa cum puteţi afla de la Alexandru Eftode
.

Autorităţile de la Tiraspol au renunţat la blocarea câtorva autocamioane şi a câtorva garnituri de tren cu mărfuri din Republica Moldova, destinate exportului în Comunitatea Statelor Independente, după ce sâmbătă primul ministru Dumitru Braghiş a avut o întrevedere cu liderul tiraspolean, Igor Smirnov. În cadrul unei conferinţe de presă de astăzi, la care a fost invitată doar mass media de stat şi două posturi private de televiziune, Dumitru Braghiş a declarat, că întrevederea a avut scopul de a remedia problemele apărute, după ce Chişinăul a încetat să mai ofere Tiraspolului licenţe şi certificate pentru exportul de mărfuri din regiunea transnistreană.

Chişinăul a recurs la aceste măsuri, deoarece autorităţile de la Tiraspol au introdus recent propriile ştampile vamale pentru a certifica exporturile, renunţând în anumite cazuri la aplicarea ştampilei Republicii Moldova. Dumitru Braghiş a spus, că Tiraspolul a calificat drept blocadă economică acţiunea Chişinăului, încercând să dea replica. În realitate, a spus primul ministru, problema este că exporturile din Transnistria nu se reflectă în statisticile oficiale ale Republicii Moldova, de aceea ele sunt luate drept contrabandă de către autorităţile din ţările Uniunii Europene, care ar putea renunţa din acest motiv la reducerea taxelor la importul din Republica Moldova. Uniunea Europeană şi-a anunţat intenţia de a reduce cu 15-30 % taxele la importurile din Republica Moldova, prin sistemul generalizat de preferinţe.

Deşi postul nostru de radio nu a fost invitat la conferinţa de presă, am obţinut, totuşi, declaraţiile primului ministru Dumitru Braghiş: „Mie imi trebuia esenţa problemei. Unele surse de informare în masă au calificat acţiunile, care au fost întreprinse, ca o blocadă, sau o încercare de a bloca economic Transnistria. Este vorba că, conform datelor care sunt publicate de Uniunea Europeană despre exporturile din Republica Moldova către Uniunea Europeană şi datele publica de Departamentul statisticii din Republica Moldova există divergenţe. Departamentul statisticii nu publică datele ce conţin şi exportul din Transnistria. Este şi un protocol semnat la 15 august, ce indică la aceea ca statistica Republicii Moldova să reflecte toate exporturile din teritoriul integru al Republicii Moldova, nu numai din dreapta Nistrului. Aceasta este o condiţie a Uniunii Europene, deoarece sistemul generalizat de preferinţe prevede o scădere substanţială a tarifului vamal de import a acestor mărfuri în Uniunea Europeană.”

Primul ministru a specificat că, în principiu, s-a înţeles cu Igor Smirnov ca toate mărfurile importate în Republica Moldova să fie impozitate la frontieră, indiferent de destinaţia acestora: „Noi am discutat problema perceperii taxelor vamale la frontiera Republicii Moldova. Este vorba ca fiecare loc, unde este situată frontiera, trebuie să perceapă taxele vamale, indiferent de direcţionarea mărfii, adică la Tiraspol sau la Chişinău şi după aceea sistemul de redistribuire, în dependenţă de legăturile cu bugetele respective.”

Din spusele lui Dumitru Braghiş, putem înţelege, că în prezent vama Moldovei nu percepe taxe la importul de mărfuri destinate regiunii transnistrene, în cazul lor fiind utilizate proceduri similare cu cele aplicate mărfurilor aflate în tranzit. Primul ministru a mai spus, că săptămâna viitoare experţi de pe ambele maluri ale Nistrului vor elabora mecanismul prin care impozitele aplicate la import vor fi distribuite în bugetele Chişinăului şi Tiraspolului, în funcţie de destinaţia mărfurilor importate.

O altă înţelegere de principiu, la care au ajuns premierul Republicii Moldova şi liderul tiraspolean, este că datoriile regiunii transnistrene faţă de concernul rus Gazprom vor fi preluate de la Tiraspol-Gaz de către întreprinderea Moldova-Gaz, distribuitorul de gaze pe malul drept al Nistrului. În prezent datoria Republicii Moldova faţă de Gazprom se ridică la aproape 600 milioane de dolari, aproape două treimi dintre acestea fiind datoria regiunii transnistrene.

Să menţionăm în final, că pentru mîine este programată vizita lui Dumitru Braghiş în satele Cocieri şi Molovata Nouă, situate pe malul stâng al Nistrului, dar aflate sub jurisdicţia Republicii Moldova. Aceste sate au fost debranşate acum trei săptămâni de la reţelele de gaze şi cele electrice de către autorităţile de la Tiraspol pe motiv de neplăţi. Ion Isacov, primarul de la Cocieri, ne-a spus, că cele două localităţi au fost debranşate din motive politice, autorităţile tiraspolene încercând în repetate rânduri să instituie un control asupra terenurilor acestora, situate dincolo de şoseaua Tiraspol-Dubăsari.

Din Chişinău, Alexandru Eftode, pentru Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG