Linkuri accesibilitate

„Tînara Gardă” a lui Putin și istoria unui video trucat


Nashi la al 5-lea Congres

Un video post pe Internet îi înfăţişa pretins pe tinerii partidului Rusia Unită luptînd cu incendiile din regiunea Riazan.


Aripa de tineret a Partidului Rusia Unită, partidul premierului Vladimir Putin este acuzată că a falsificat o înregistrare video care îi arată pe membrii săi contribuind masiv şi eficient la lupta cu incediile devastatoare din ultima perioadă. Inregistrarea, afişata pe internet a stîrnit revolta internauţilor care au descoperit că ar fi .. contrafăcută. O pagina ce pare desprinsă din trecutul recent, dar... este de actualitate. Mai multe de la Oana Serafim:

Nu cu mulţi ani înainte, în timpul comunismului, ziarele publicau deseori imagini truncate în care politicienii erau aclamaţi de mulţimi entuziaste, cînd în realitate, bietii oameni erau aduşi cu arcanul să aplaude, politicieni căzuţi în dizgraţie dispăreau ca prin minune din paginile cărţilor de istorie, artişti care alegeau libertatea erau sterşi din fotografiile de grup… Toate aceste lucruri le-au vazut cu ochii lor mulţi dintre cei care au trăit în perioada comunistă… Se pare însă că această modă nu a dispărut şi a făcut şi noi adepţi.

Aripa de tineret a partidului Rusia Unita, „Tînara Gardă” a apelat la aceiaşi tehnică, dar... adusă la zi. Acum două săptămîni a fost postat pe internet, un video care îi înfăţişa pe tinerii partidului cum contribuiau esential la stingerea foculurilor pe un teritoriu vast din regiunea Riazan. In înregistarea video, liderul „Tinerei Gărzi”, Ruslan Gattarov vorbeşte despre faptul că fără contribuţia membrilor săi, brigăzile de pompieri nu ar fi reuşit să stingă focurile…

Cei care au văzut inregistrarea au remarcat că peisajul din jur este nemişcat şi că de fapt, întregul video este trucat. Coordonatorul grupului de tineret Nashi, şi el un grup apropiat premierului şi Kremlinului, Aleksandr Hodorovski a declarat că n-a vazut picior de tînar gardist în Riazan… Liderul Tinerei Gărzi neaga orice acuzaţie şi susţine sus şi tare că înregistrarea video este reală şi arată curajul membrilor organizaţiei.

Pentru liderul mişcării de opozitie Solidaritatea, Ilia Iaşin, „Tinara Gardă” nu face altceva decît să îi imite pe actualii lideri ai Rusiei: „In loc să pregătească ţara împotriva acestei calamităţi, premierul Putin s-a arătat în elicopere însoţit de echipe de televiziune. Membrii NASHI si ai Tinerei Gărzi fac exact acelaşi lucru, numai că la un nivel mai scăzut şi mai prmitiv.”

Corespondenta noastră Claire Bigg reaminteşte că liderul Tinerei Gărzi are 33 de ani şi a devenit din luna aprilie membru al Consiliului Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus şi va părăsi mişcarea de tineret pentru că depăşit vîrsta la care putea conduce o astfel de organizaţie. Şi a trecut la categoria… politicieni maturi! Acest video o poate demonstra…
XS
SM
MD
LG