Linkuri accesibilitate

Alina Mungiu Pippidi recomandă un cabinet convenit prin consens care să pregătească alegerile anticipate, dar să nu dea pomeni electorale.

Portalul de stiri Hotnews posteaza informatia ca premierul moldovean Vlad Filat i-a cerut in scris sprijinul omologului sau rus, pentru deblocarea exporturilor de vinuri si legume dinspre Republica Moldova catre Rusia. Filat a admis, la postul national de televiziune, ca limitarea la 36 a numarului de companii moldovenesti care sunt acceptate cu aceste produse pe piata rusa, este o lovitura pentru economia tarii, scrie Hotnews, care aminteste demersurile facute de premierul de la Chisinau pentru majorarea exporturilor catre Uniunea Europeana.

In plin scandal al noilor reguli fiscale stabilite de guvernul de la Bucuresti, presa discuta si mai intens astazi despre nevoia urgenta a unei schimbari la Palatul Victoria. Intr-un comentariu din Romania libera, Alina Mungiu Pippidi arata mai intai ce nu ar trebui sau nu poate sa se intample. N-ar trebui ca guvernul condus de Emil Boc sa cada prin motiune de cenzura. Decredibilizarea Romaniei pe piata creditelor externe ar fi un dezastru ireparabil. In acelasi timp, e clar ca actualul guvern a devenit insuportabil romanilor - se mai spune in Romania libera. Totusi nu e de asteptat o formula de guvernare a opozitiei. Actuala opozitie este si mai nepregatita sa guverneze decat era acum doi ani – considera Mungiu. Alina Mungiu Pippidi nu ezita insa sa-si formuleze recomandarea: un premier si un guvern de avarie, convenite prin consens, care sa pregateasca alegerile anticipate in maximum un an, dar sa nu dea pomeni electorale, ca nu mai are de unde. Oamenii de buna credinta sunt sfatuiti sa puna umarul la “despresurarea” presedintelui Traian Basescu, care, si daca ar avea obiectivitatea sa mearga pe un asemenea scenariu, n-ar putea iesi singur din izolarea in care s-a scufundat.

Un articol din Jurnalul national discuta motivele scaderii accelerate a populatiei Romaniei: in mediul urban, femeile nasc, in medie, abia la 28 de ani, cele mai multe chiar dupa 30 de ani, iar motivele sunt de ordin practic. Un cuplu tanar nu se incumeta sa aiba copii inainte de a avea locuinta, iar locuinta nu poti avea daca nu ai o slujba sigura si cat de cat acoperitoare. Cand eventual ajung sa aiba si una si alta, multi opteaza sa emigreze. Cum ar trebui sa arate lucrurile – autorul articolului arata prin exemplul mentalitatilor diferite din Statele Unite. Tinerii americani prefera sa stea cu chirie. In loc sa blocheze sume mari de bani intr-un apartament, ei investesc intr-o afacere proprie sau in aprofundarea studiilor care sa-i conduca spre venituri mai bune.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG