Linkuri accesibilitate

Amendarea acordului moldo-român de recunoaștere a diplomelor


Daniel Petru Funeriu și Valentin Bujor
Daniel Petru Funeriu și Valentin Bujor

Ministrul român al educației Daniel Petru Funeriu: Diploma din R. Moldova echivalată în România poate fi recunoscută prin tranzitivitate în ţările UE.


La Chişinău a fost semnat azi de către miniştrii educaţiei ai Moldovei şi României un amendament la acordul între guvernele celor două ţări care prevede recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice acordate de instituţii de învăţămînt acreditate în Republica Moldova şi România. Corespondenta noastră Lucia Diaconu l-a întrebat pe ministrul român al educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului Daniel Petru Funeriu ce ar însemna la modul practic acest amendament pentru cetăţenii moldoveni.


Daniel Petru Funeriu: „Din punct de vedere practic, pentru cetăţenii R. Moldova acest acord înseamnă că ei vor beneficia în mod automat pe teritoriul României de toate drepturile de care beneficiază absolvenţi ai universităţilor din România. De exemplu, un absolvent de licenţă din R. Moldova va putea să se înscrie la un master din România, diploma sa de licenţă fiind echivalată în mod automat. Este un important pas înainte atît din punct de vedere practic, cît şi, un element pe care l-aş sublinia, - politic. România fiind ţară membră a Uniunii Europene este un semnal politic foarte puternic ca un prim pas de integrare a Republicii Moldova în spaţiul căruia îi aparţine în mod natural şi istoric, Uniunea Europeană. Să ştiţi că şi România atunci cînd s-a integrat în UE, primii paşi au fost făcuţi în domeniul educaţiei, cercetării, tineretului şi mai ales al sportului.”

Europa Liberă: Domnule ministru, aşteptările tinerilor noştri sînt legate mai mult de piaţa muncii. Acest amendament va facilita cumva angajarea tinerilor moldoveni pe teritoriul României?

Daniel Petru Funeriu: „Da, evident, România avînd o economie de piaţă. În România sînt posturi care pot fi ocupate de posesorii acestor diplome. Le facilitează din punct de vedere administrativ acest lucru. Dacă ei găsesc un post pentru care sînt calificaţi, diplomele le sînt recunoscute automat, deci nu mai există impedimente birocratice.”

Europa Liberă: Ce perspective pe filieră europeană le deschide semnarea acestui amendament tinerilor moldoveni?

Daniel Petru Funeriu: „România, fiind ţară membră a Uniunii Europene, este o uşă deschisă pentru tinerii care şi-au făcut studiile în Republica Moldova înspre UE.”

Europa Liberă: Uşă deschisă asta ce-ar însemna? Ştiu că diplomele de studii ale cetăţenilor români sînt recunoscute în UE.

Daniel Petru Funeriu: „Exact. Şi, pe cale de consecinţă, diplomele echivalate în România sînt recunoscute şi în UE. Acest lucru înseamnă că diplomele cetăţenilor din Republica Moldova, diplomele celor care au terminat universităţi din R. Moldova, acolo unde există achivalenţă, alte ţări din UE pot recunoaşte aceste diplome, desigur.”

Europa Liberă: Pot recunoaşte asta nu înseamnă că ele automat sînt recunoscute de alte ţări.

Daniel Petru Funeriu: „Ele sînt deci în momentul echivalării, recunoaşterii unei diplome din R. Moldova cu o diplomă din România, prin tranzitivitate, diploma recunoscută în România poate fi recunoscută în ţările Uniunii Europene. Desigur sînt unele cazuri ale unor domenii ocupaţionale reglementate unde fiecare ţară are reglementările sale.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG