Linkuri accesibilitate

27.08 - București: Interviu cu Theodor Stolojan


Theodor Stolojan (2008)
Theodor Stolojan (2008)

O societate economică dezvoltată nu poate avea loc în lipsa unui stat de drept cu autoritate, capabil să aplice legile.


27 august 2000

Interviul săptămînii. (Reporter: Liana Ionescu; Invitat: Teodor Stolojan).

Europa Liberă: Aţi stabilit o anume strategie electorală ? Aţi semnat sau intenţionaţi să semnaţi un pact de neagresiune cu domnul Mugur Isărescu în campania electorală pentru că, de felul în care va decurge campania va depinde si colaborarea viitoare cu domnul Isărescu ?

Teodor Stolojan (candidat la preşedinţia Romaniei din partea PNL): Da. deci încă o dată : noi nu avem motive de agresiune reciprocă şi nu cred că acesta este sensul campaniei electorale. Eu am anunţat de la bun început că nu mă interesează toate aceste probleme pe care le ridică presa încercînd să ridice false probleme între mine şi Isărescu sau între mine şi alti candidaţi. tema mea în campania electorală este una singura: care e situaţia actuală, care sunt problemeleRomaniei şi ce anume trebuie făcut ca să corectăm aceasta situaţie care din păcate evoluează prost.

Europa Liberă: Domnule Stolojan care este relaţia Dvs cu Iniţiativa Social Liberală, despre care analiştii şi observatorii susţin că este nu numai un grup de influenţă politic ci şi un grup de influenţă financiară?


T. Stolojan: Influenţă financiară nu cred. Nu văd cum poate fi un grup de influenţă financiară. Iniţiativa Social Liberală, care, sigur a avut în faţă cîtiva lideri şi are în faţă cîţiva lideri printre care domnul Secăreş şi domnul Codiţă şi alţii, ea a avut un rol foarte mare în a mă determina pe mine să intru în viaţa politică. Vedeţi, din cauză că printre liderii acestei iniţiative se află domnul Secăreş sigur că a fost criticată în presă că este o creaţie a unor oameni care au fost pe la nu ştiu ce academii înainte „Stefan Gheorghiu” si altele...; dar se uită foarte uşor că, de fapt, în teritoriu, la nivelul judeţelor sunt foarte multi oameni care au un statut profesional bine definit în viaţa judeţelor, sunt oameni de calitate, i-am întilnit de doua sau de trei ori... si de la bun început eu le-am spus următorul lucru: că nu doresc ca să transformăm această iniţiativă într-un partid politic, că nu aceasta e calea de însănătoşire a clasei politice din Romania. Iniţiativa şi-a propus cîteva obiective, unul din obiective era să mă aducă pe mine în viaţa politică. Ceea ce a şi reuşit. Sigur că unii dintre dînşii poate că ar fi fost mai mulţumiţi dacă se realiza acea uniune între APR si PNL. As fi dorit şi eu. Nu s-a putut; acum Iniţiativa Social Liberală doreşte să se înregistreze ca o organizaţie civică şi îşi urmează drumul.

Europa Liberă: Să ne întoarcem puţin la campania electorală. Care sunt armele cu care poate fi învinsă stînga?


T. Stolojan
: În primul rînd prin programul de acţiune. Deci noi continum. Ce continuăm ? O dezvoltare economica în Romania bazată pe competiţie, pe proprietate privată. Dacă vă uitaţi în general la stînga, acolo se vorbeşte foarte mult de sprijinul statului, de intervenţia statului, or, noi nu credem că aceasta este calea prin care Romania poate să se dezvolte economic.

Europa Liberă: Chiar Dvs aţi fost perceput ca un economist cu idei de stînga, asta înseamnă că vedeaţi un rol important al statului în economie . Cum se explică această evoluţie, această transformare a Dvs către un liberal autentic?

T. Stolojan: Vedeţi, cei care mă caracterizează de stînga nu au reuşit niciodată să se aplece cu atenţie la ceea ce eu spun, la ceea ce eu fac sau la ceea ce am scris recent în declaraţia aceea politică. Să ştiţi că am scris acea declaraţie politică destul de detaliată tocmai pentru a se vedea clar convingerile mele. O societate economică dezvoltată nu poate avea loc în lipsa unui stat de drept cu autoritate, capabil să aplice legile. Este exact ceea ce lipseşte în Romania. Iar cetăţenii doresc acest lucru, doresc ca statul să aplice legile. Acelea care sunt. Numarul doi: statul trebuie să se retragă din producţia de bunuri şi servicii pentru că sectorul privat o poate face oriunde mai bine, acolo unde exista şi competiţie, dar statul trebuie să ramînă totodată să supravegheze anumite pieţe, cum este piaţa financiară.

Eu nu vreau să repet dar FNI-ul, colapsul FNI-ului, acel fond imens mutual din Romania a fost posibil şi pentru faptul că statul nu şi-a făcut datoria de supraveghere a acelei pieţe. De asemenea, statul trebuie să furnizeze acele bunuri fundamentale care se cheamă apărare, securitate individuală, naţională precum şi accesul la educaţie, la sistemele de asigurări sociale, nu mai vorbesc că statul are un rol şi în economie : un rol însă catalizator. Deci există un rol important pentru stat într-o economie de piaţă modernă.

Europa Liberă: Cum credeţi că va fi colaborarea Dvs în calitate de preşedinte cu un guvern de stînga ?

T. Stolojan: Romania nu va avea încotro. Va trebui să găseasca această colaborare şi eu cred că pot să am această colaborare pentru că am dovedit în 1992, am condus primul guvern după decembrie 89 care a avut mai multe partide politice reprezentate în guvern şi în acel an dificil eu am putut coopera foarte bine cu forţele politice din Romania şi cu sindicatele şi cu alte elemente ale societăţii civile.

Europa Liberă: Ce părere aveţi Dvs despre clasa politică ? Am în vedere faptul că actualul preşedinte Emil Constantinescu s-a pronunţat în mai multe rînduri ca fiind dezamagit de clasa politică din Romania.Dvs aţi decis acum să intraţi în politică şi deci să faceţi parte din aceasta clasa politică... care este opinia Dvs?


T. Stolojan
: Eu ma deosebesc fundamental de domnul Constantinescu în modul de abordare a unor probleme vizînd chiar clasa politică şi anume eu cred în forţa sistemelor. Deci eu cred, de exemplu că dacă vom părăsi alegerea senatorilor şi deputaţilor pe liste de partid, aşa cum este în prezent, vom face un pas uriaş pentru a creşte răspunderea senatorilor şi a deputaţilor faţă de cei care i-au ales şi nu faţă de conducerile partidelor care îi pun sau nu pe liste. Deci, vedeţi, pe mine nu mă interesează că cutare senator sau cutare deputat nu-şi face în prezent datoria faţă de cetăţeni. De ce ? Pentru că stiu că astazi sistemul încurajează în aceasta direcţie.

Deci, trebuie schimbat sistemul şi după aceea începi şi te raportezi la un caz sau altul care nu îşi face datoria.. degeaba încerci să-i pedepseşti azi pe senatori şi pe deputati că nu sunt prezenţi în Parlament că nu se remarcă prin viaţă parlamentară că nu-i cunosc cetăţenii. Îi pedepseşti de pomană. Sistemul îi împinge spre acest comportament. Spre deosebire de domnul Constantinescu care este revoltat de faptul că clasa politica, ca nu ştiu ce, eu spun următorul lucru: trebuie să schimbăm sistemul, sistemul să-i ceară un nou mod de comportament, iar după aceea, în cadrul acestui sistem ne ocupăm de cazurile individuale.

Europa Liberă: Veţi acţiona asupra sistemului ?

T. Stolojan: Sigur! E foarte important să ştiţi să faci public acest lucru, să atragi atenţia oamenilor că ceva nu e în regulă, ceea ce eu am făcut deja. Eu am spus foarte clar: mai fraţilor, dacă vă repeziţi cu atîta îndîrjire asupra întreprinderilor ineficiente, foarte bine, dar de ce nu vedeţi că şi structura politica din Romania este foarte ineficientă. Uitaţi-vă Dvs, ce altă ţară are o asemenea structură politica ca noi?! Sunt două-patru partide politice, dar la noi e de fapt un partid puternic care-i PDSR-ul şi în rest toţi se bat pentru 7-8 puncte procentuale şi ceea ce m-a îngrijorat foarte mult şi de aceea am simţit nevoia să fac public este că tendinţa la noi, a partidelor mici, multe finanţate netransparent, asta e! Vedeţi Dvs ce înseamnă partidele mici: finanţate netransparent, ele apăra interese oculte şi tendinţa care este în prezent - nu ca aceste partide să se clarifice doctrinar, sa mearga pe o idee de absorbţie, fuziuni... nu. Ele caută sa facă coaliţii, să se agaţe cumva de o umbrelă pentru a ajunge în parlament. Nu mi se pare o cale normală.

Europa Liberă: Vă multumesc foarte mult domnule Stolojan!
XS
SM
MD
LG