Linkuri accesibilitate

Westerwelle cere Belgradului să accepte independența Kosovo


Președintele sîrb Boris Tadic și Guido Westerwelle la Belgrad
Președintele sîrb Boris Tadic și Guido Westerwelle la Belgrad

Ministrul de externe german încearcă să convingă conducerea sîrbă să renunțe la proiectul de rezoluție introdus la ONU.


După discuţiile cu premierul Serbiei Mirco Ţetcovic, ministrul german de externe a fost cât se poate de clar şi categoric: „În opinia noastră, o ţară poate deveni membră a Uniunii Europene numai dacă este dispusă la cooperare şi deschisă să rezolve problemele cu vecinii prin cooperare”.

Mai târziu, în cadrul unei întâlniri cu studenţi care au studiat şi în Germania, Westerwelle a îndemnat Serbia să accepte realitatea independentei Kosovo. Şi a atras atenţie că pentru orice ţară cu ambiţii europene, prima adresă unde să încerce rezolvarea unor probleme diplomatice este Bruxelles, nu New York.

Ministrul de externe german a reamintit că Uniunea europeană s-a oferit deja să medieze negocieri directe între Kosovo şi Belgrad privind statutul regiunii. Kosovo şi-a proclamat unilateral independenţa în 2008, iar declaraţia a fost de atunci recunoscută de 69 de ţări între care Statele Unite, Germania şi majoritatea celorlalte ţări din Uniunea europeană. Nu şi România.

Problema este că rezoluţia ONU, în baza căreia regiunea Kosovo fusese trecută sub administraţie internaţională după bombardamentele NATO, nu se referă şi la statutul final al Kosvo.

În septembrie, în Adunarea generală ONU va avea loc o nouă bătălie a rezoluţiilor: una înaintată de guvernul kosovar care se bazează şi pe verdictul din vară al Curţii internaţionale de justiţie. Aceasta a decis că declaraţia de independenţă nu încalcă legislaţia internaţională.

Belgradul a înaintat şi el o rezoluţie, în care cere dezbateri în cadrul ONU privind toate problemele legate de Kosovo (subînţeles şi cea privind independenţa regiunii).

Ministrul de externe german a încercat în cursul discuţiilor de la Belgrad să convingă partea sârbă să renunţe la această rezoluţie. Se pare fără succes; pentru moment, pentru că perspectiva accelerării negocierilor în vederea aderării la Uniunea Europeană s-ar putea dovedi un argument irezistibil.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG