Linkuri accesibilitate

Rusia își întărește capacitățile militare în vecinătatea Iranului


Sistemul defensiv antiaerian rus S-300
Sistemul defensiv antiaerian rus S-300

Analiştii politici internaţionali susţin că politica rusă ar fi menită să controleze mai bine coridorul aerian sud-caucazian, o regiune de o importanţă strategică foarte mare.


Astazi se împlinesc doi ani de la recunoaşterea de către Rusia a independenţei celor doua provincii separatiste ale Georgiei, Osetia de Sud şi Abhazia, după cele 5 zile de razboi ruso-georgian din 2008.

Numai Venezuela, Nicaragua şi Nauru au mai recunoscut independenţa celor doua regiuni. Populaţia Abhaziei este de aproximatriv 200 de mii de oameni. Georgienii susţin că după războiul din 1992-1993 alţi 200 de mii de georgieni şi de la migrelieni ar fi fost obligaţi să îşi abandoneze locuinţele. Numai 60 de mii s-ar fi întors şi aceştia mai ales în partea de est a regiunii, în ţinutul Gali. In timpul războiului de acum doi ani, ofensiva rusă a dus la preluarea controlului de către Abhazia a acestui ţinut, iar forţele georgiene au pierdut controlul asupra trecătorii Kodori, un culoar de mare importanţă strategica pentru regiune.

Rusia a anunţat recent că a amplasat rachete S-300 în Abhazia, afirmînd că ele sunt menite să apere zona de eventuale noi atacuri ale Georgiei.

Din punct de vedere economic, 90 % din investiţiile din Abhazia sunt ruseşti, Moscova plăteşte şi toate pensiile locuitorilor şi subvenţionează consumul de energie. Turismul continuă sa fie speranţa regiunii de la Marea Neagră pentru o eventuală dezvoltare independentă de Tbilisi.

Osetia de Sud are o populaţie estimată la 60 de mii de oameni ţi Rusia controlează de facto întreaga activitate politică, economica şi militară a regiunii. Ca și în Abhazia, moneda folosită este rubla rusească.

Luna aceasta, la doi ani de la războiul care a dus la recunoastere independenţei celor doua regiuni de către Rusia, Moscova şi-a mărit considerabil prezenţa militară în cele doua regiuni şi, potrivit ministrului georgian de externe Grigol Vaşadze, Rusia ar fi amplasat şi în Osetia de Sud, ca şi în Abhazia, rachete defensive S-300, cu rază largă de acţiune.

Ieri, şeful diplomaţiei georgiene a acuzat Rusia pentru aceasta acţiune şi pentru că nu recunoaşte că rachete S-300 ruseşti se află şi în Osetia de Sud: „Astfel, a spus Vaşadze, rusii au creat un triunghi în regiunea Caucaziană, crezînd că le-ar fi necesar într-o eventuală confruntare cu NATO”.

Ministerul rus de externe nu a comentat declaratia şefului diplomaţiei de la Tbilsi, dar un funcționar al Ministerului rus al apărarii este citat de agenţia Reuter cu declaraţia că Moscova nu are rachete defensive S-300 şi în Osetia de Sud.

Rachete de acelaşi tip, cele mai performante arme din arsenalul rusesc actual, au fost desfăşurate şi în Armenia, ca urmare a înţelegerii recent semnate între Erevan si Moscova pentru un acord militar pînă în 2044. Moscova a vîndut acelaşi timp de arme şi Azerbaijanului.

Analiştii politici internaţionali susţin că această întărire a capacităţilor defensive ruseşti în regiune ar fi menită să controleze mai bine coridorul aerian sud-caucazian, o regiune de o importanţă strategică foarte mare din vecinătatea Iranului.

De notat că Rusia a îngheţat vînzarea aceluiaşi timp de rachete sol-aer S-300 Iranului învecinat regiunii sud caucaziene.
XS
SM
MD
LG