Linkuri accesibilitate

Suspendarea lucrărilor comisiei mixte româno-ucrainene


Decorarea post mortem a luptătorilor anti-comuniști de către Mihai Ghimpu (Adevărul)

O seama de declaratii ale sefului Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, de la guvernul Romaniei, sunt asamblate astazi de ziarul Adevarul. Declaratiile se refera la suspendarea fara termen a lucrarilor comisiei mixte romano-ucrainene, care avea drept misiune sa rezolve problemele in litigiu dintre cele doua tari: drepturile minoritatii romane in Ucraina si respectiv dosarul Canalul Bistroe.

Potrivit ziarului Adevarul, Eugen Tomac considera ca vinovata de intreruperea negocierilor este Ucraina. Relatarea rezuma pozitiile pe care s-a situat partea romana, si care au fost ferme, cerand reciprocitate in tratamentul aplicat minoritatilor.Or, romanii din Ucraina nu beneficiaza de scoli si slujbe religioase in limba romana, desi reprezinta a treia etnie din aceasta tara. Romania are aproximativ aceleasi probleme si cu celelalte comunitati istorice din preajma granitelor. Serbia continua sa nu recunoasca unitatea minoritatii romane, ca si Bulgaria de altfel, care nici macar nu o reprezinta in parlament.

In cadrul comisiei mixte romano-ucrainene, o alta nemultumire a autoritatilor romane este aceea ca guvernul de la Kiev insista sa ia in considerare doua comunitati diferite de romani, desi este vorba de una singura, care vorbeste romaneste. Ca argumente pentru realitatile expuse de oficialul roman, sunt citati reprezentanti ai romanilor din Ucraina.

Nici in privinta canalului Bistroe lucrurile nu stau mai bine. Ucraina tocmai a propus Austriei un format trilateral de cooperare la Dunare, care exclude Romania, se mai arata in Adevarul.

Ziarul publica si o stire despre decretul prin care presedintele moldovean Mihai Ghimpu a decorat post mortem 52 de luptatori anticomunisti. Gestul este considerat la fel de curajos ca al fostului lider ucrainean Viktor Iuscenko, care a reabilitat cateva figuri de acelasi tip, iar in aceasta apreciere Adevarul citeaza agentia Interfax.

Moldova de astazi este condusa de multimilionari rusofobi, care, aflati la putere, nu sunt capabili sa relanseze economia, e de parere Oleg Voronin, citat de Romania libera. Articolul de aici a fost preluat dupa agentia NewsIn care a consultat site-ul jurnal.md si nu uita sa reaminteasca averea fiului fostului presedinte comunist Vladimir Voronin: 2 miliarde de euro, adica o treime din produsul intern brut al Republicii Moldova.
XS
SM
MD
LG