Linkuri accesibilitate

Jimmy Carter în misiune umanitară la Fenian


Jimmy Carter întîmpinat de vice-ministrul de externe Kim Kye-gwan
Jimmy Carter întîmpinat de vice-ministrul de externe Kim Kye-gwan

Fostul președinte american încearcă să obțină eliberarea unui militant pentru pace

Fostul preşedinte al Statelor Unite Jimmy Carter se află în Coreea de Nord într-o misiune a cărui scop se presupune că este eliberarea unui activist pentru pace american deţinut de regimul comunist coreean.

Vizita lui Carter a fost ţinută în secret. Oficialii americani au oferit doar foarte puţine detalii despre călătorie, subliniind doar că Jimmy Carter este în Coreea de nord în calitatea sa de politician cu o statură internaţională şi nu ca un reprezentant al guvernului american, care ar încerca să obţină eliberarea activistului Aialonul Gomes Mahli.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley a declarat că nu comentează vizita lui Carter pentru a nu pune în pericol reuşita negocierilor privind eliberarea lui Gomes.

Se crede că încheierea cu succes a discuţiilor ar da un nou impuls relaţiilor tensionate dintre Washington şi Phenian, mai ales după eşecul încercărilor americane de a stopa ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord şi după încidentul din primăvară, când se bănuieşte că o torpilă nord-coreană a scufundat un vas sud-corean.

Phenianul a lăsat să se înţeleagă că este dispus să discute eliberarea lui Gomes după ce în luna iulie mass-media a scris că Gomes ar fi vrut să se sinucidă pentru că guvernul Statelor Unite nu ar fi luat nicio măsură pentru a-l elibera.

Philip Crowley a confirmat că s-a discutat cu guvernul Nord Coreean despre Gomes. Americanul a fost arestat acum opt luni, fiind acuzat că a intrat ilegal în Coreea de nord. Ulterior a fost condamnat la opt ani de muncă silnică.

Nu este pentru prima dată când statutul preşedintelui Carter este folosit pentru a domoli tensiunile dintre Washington şi Phenian. Jimmy Carter a mai vizitat Coreea de Nord în anul 1994 pentru a media discuţiile aprinse dintre Washington şi Phenian legate de programul nuclear al Coreei de Nord.

Anul trecut, un alt fost preşedinte american, Bill Clinton a fost într-o misiune umanitară privată la Phenian. Clinton a obţinut atunci eliberarea a două jurnaliste de televiziunea americane care, de asemenea, fuseseră reţinute după ce au trecut graniţa din China în Coreea de nord.
XS
SM
MD
LG