Linkuri accesibilitate

33 de exportatori din 136 - lista rusă trezește dubii


Ministrul agriculturii Valeriu Cosarciuc: „Luni voi avea la Iași o întîlnire cu omologul meu Mihail Dumitru. Scopul întîlnirii este să catalizăm relațiile comerciale cu România”.


Valeriu Cosarciuc: „Până ieri, la orele 12-13, pe site-ul Rosselihoznadzor-ului era o listă de 136 de agenţi economici, care aveau dreptul să exporte în Federaţia Rusă. Ieri a fost schimbată această listă, cu o listă de 33 de agenţi economici. Şi noi am primit scrisoarea, sub semnătura domnului Saulin, şeful Rosselihoznadzor-ului, că uite, vor permite numai la o listă de 33 de întreprinderi.”

Europa Liberă: Cum s-au selectat aceşti 33 de agenţi?

Valeriu Cosarciuc: „Lista a fost prezentată de către partea rusă. Ei au scris că lista prezentată este pentru agenţii economici, care nu au încălcări la export în Federaţia Rusă. Eu am lista întreprinderilor şi am de-acum şi informaţia de la Camera înregistrării de stat. Sunt S.R.L.-uri, care au un capital social de 5 400-6 500 de lei şi sunt persoane fizice din Republica Moldova şi unele persoane juridice din Republica Moldova. Şi la noi trezesc nişte dubii această listă. Eu am analizat acum câteva şi am văzut nişte repetări de nume, prenume, diferite firme, înseamnă că aici este ceva la mijloc. Deaceea s-a discutat de acum şi cu Serviciul de securitate. Adică vom prezenta datele şi urmează organele competente să investigheze acest caz. Am adresat o scrisoare acestui serviciu – Rosselihoznadzor, am transmis acea scrisoare ambasadorului nostru în Federaţia Rusă, domnului Neguţa şi el urmează acum să organizeze nişte întrevederi între specialiştii Rosselihoznadzor-ului.”

Europa Liberă: Ca să afle care este motivul adevărat?

Valeriu Cosarciuc: „Să vedem, să aflăm motivul şi, în afară de asta, să vedem care au fost criteriile pentru selectarea acestor agenţi economici. Erau 136 acceptaţi. Noi am propus o listă adăugătoare de 177. Şi de acum, din 136 plus 177 au rămas numai 33.”

Europa Liberă: Domnule Cosarciuc, nu vi se pare că exporturile agricole în Federaţia Rusă e ca un instrument de şantaj asupra Guvernului Republicii Moldova?

Valeriu Cosarciuc: „Eu nu pot să confirm lucrul ăsta. Ne vom întâlni cu reprezentanţii serviciului Rosselihoznadzor din Federaţia Rusă şi atunci am putea să spunem ce se întâmplă.”

Europa Liberă: Totuşi, ce se va întâmpla cu producţia moldovenească?

Valeriu Cosarciuc: „Luni eu voi avea o întâlnire cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România, domnul Mihail Dumitru, la Iaşi şi noi pregătim un grup de exportatori de fructe, legume, exportatori de struguri, chiar şi exportatori de vinuri. Am solicitat ca din partea română să participe la această întrevedere importatorii de fructe, legume din România, importatorii de struguri şi importatorii de vinuri. Scopul întâlnirii este ca noi să putem cataliza relaţiile noastre comerciale cu România. România este o piaţă mare, este aproape de noi, este nevoie ca noi numai să ne promovăm foarte agresiv şi intens produsele noastre pe piaţa românească.”

Europa Liberă: Deci, veţi avea discuţii. După discuţii urmează eventual să se negocieze nişte acorduri bilaterale. Până atunci ce fac ţăranii cu producţia crescută?

Valeriu Cosarciuc: „Ca o ieşire din situaţie. Nu zic că asta este o chestiune bună. Trebuie să vedem cine sunt aceste 33 de întreprinderi şi să încercăm ca ele să asigure exportul din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Aceşti 33 de agenţi economici ar putea asigura tot exportul?

Valeriu Cosarciuc: „În Polonia 46 de agenţi economici asigură exportul în Federaţia Rusă. În Turcia, care este ţară mult mai mare decât Republica Moldova, sunt 68 de agenţi economici care exportă în Federaţia Rusă. Şi noi în Republica Moldova ar trebui să preluăm experienţa, de pildă, a ţărilor Uniunii Europene. Şi noi acum promovăm un proiect de lege cu privire la grupele de producători. Aceste grupuri de producători se formează pentru vânzarea produselor agricole. Agenţii economici, care produc produsele agricole împreună, vând aceste produse prin grupul de producători. Şi chiar sunt obligaţi ca nu mai puţin de 75 de procente din producţia lor să fie vândută prin aceste grupuri de producători, ca să poţi în continuare să fii membru al acestui grup de producători.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, deocamdată, evitaţi să spuneţi cuvântul „embargou”.

Valeriu Cosarciuc: „Dar nu este embargou, fiindcă sunt 33 de întreprinderi, care pot să exporte.”

Europa Liberă: Aşa ca şi la vinuri – sunt anumite întreprinderi, care totuşi exportă vinuri.

Valeriu Cosarciuc: „Sunt întreprinderi, care exportă vinuri. Noi avem chiar şi informaţia, că certificatele de conformitate se eliberează. Înseamnă că sunt importatori din Federaţia Rusă care le solicită.”

Europa Liberă: Da, dar nimic întâmplător. Pentru că data trecută, când s-a restricţionat exportul de vinuri pe piaţa Federaţiei Ruse era după Decretul din 9 mai. Acum e după discuţiile despre Pactul Molotov-Ribbentrop. E o întâmplare?

Valeriu Cosarciuc: „Mă abţin de la comentarii. Este nevoie de o analiză mai complexă a situaţiei.”

Europa Liberă: Şi veţi avea un răspuns când?

Valeriu Cosarciuc: „În cazul dat noi suntem în relaţii cu o ţară străină. Avem ambasadă. Ambasada pentru asta şi este într-o ţară, ca să creeze condiţii de colaborare între diferite instituţii ale statului. Cu atât mai mult că avem un Tratat de pretenie şi colaborare cu Federaţia Rusă.”
XS
SM
MD
LG