Linkuri accesibilitate

Măsuri guvernamentale franceze în chestiunea romilor


Secretarul de stat pentru afaceri europene anunță între altele un ajutor de 3600 de euro acordat familiilor de romi care au un proiect de activitate lucrativa.


Inainte de discutiile de la Paris cu oficialitatile romane, secretarul de stat francez pentru afaceri europene Pierre Lellouche a anuntat la France Info citeva masuri pe care guvernul francez le va lua in curind. Lucian Ștefănescu:

Prima este instituirea, incepind din septembrie, a unui control biometric pentru a preveni ca o persoana care a beneficiat de un ajutor financiar pentru a parasi in mod voluntar Franta sa se reintoarca aici pentru a obtine din nou ajutorul respectiv.

Lellouche a mai vorbit si despre un ajutor de 3600 de euro acordat familiilor de romi care au un proiect de activitate lucrativa.

Proiecte de activitati lucrative dedicate romilor exista deja in Romania. Unul dintre ele este derulat de Asociatia Romani Butiq, si e destinat ajutarii acelor romi ... „invizibili”, cum i-a numit intr-un interviu pentru „Europa Libera” Ciprian Necula, director de proiect la aceasta asociatie: „Am descoperit citeva zeci de mii de romi care practica inca meserii traditionale. Ei nu prospera, dar supravietuiesc, au ce sa manince. Acesti romi sint invizibili, nu-i vezi. Pentru ca nu sint hoti, nici manelisti, n-au laturi la git si nu deranjeaza pe nimeni”.

Am aflat dela Ciprian Necula ca acesti meseriasi vor invata de la Romani Butiq cum sa dezvolte mici afaceri pornind de la meseriile pe care le practica.

Afaceri similare cu acelea de care a vorbit, asa cum am spus, si secretarul de stat pentru afaceri europene Pierre Lellouche la France Info. Lellouch a adaugat insa: „Guvernul roman trebuie sa considere aceasta problema ca pe o prioritate nationala, pentru ca altfel se vor intimpla lucruri neplacute iar eu am spus deja lucruri dezagreabile in legatura cu intrarea Romaniei in spatiul Schengen, lucruri care au creat neliniste si polemici chiar in Romania”.

Intre timp, subiectul romilor convinsi sa se intoarca de buna voi in Romania pare sa fi iesti din atentia presei care i-a intervievat la revenirea lor din Franta: „Merem inapoi in Franta, ca acolo e mai bine”.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG