Linkuri accesibilitate

Legitimare la scară europeană a politicii franceze față de romi?


Euobserver: Președinția UE ar putea boicota reuniunea consultativă de la 6 septembrie la Paris.


Franţa vrea să organizeze la 6 septembrie, la Paris, o reuniune a miniştrilor de interne din câteva ţări europene. Dar mai multe guverne din Uniunea Europeană se tem că şedinţa va fi folosită de francezi pentru a-şi justifica politica expulzării romilor. Mai exact, pentru a da impresia că ea ar fi împărtăşită de un grup mai larg de ţări europene.

Euobserver scrie că Belgia, ţara care deţine în prezent preşedinţia UE, ar putea boicota reuniunea franceză de la Paris, dacă va deveni limpede că şedinţa are rostul legitimizării la scară europeană a politicii franţuzeşti faţă de romi.

La reuniunea de la Paris, din 6 septembrie, nu sunt invitate toate ţările Uniunii Europene, şi nici Comisia Europeană. Au fost chemaţi în capitala Franţei miniştrii de interne din cele patru economii mari ale Europei de Vest, adică Marea Britanie, Germania, Italia şi Spania, cel din Belgia – preşedinta Uniunii – şi din Grecia, ţară pe unde intră în spaţiul comunitar un număr mare de imigranţi ilegali.

Un oaspete suprinzător va fi ministrul de interne din Canada, ţară care spune că are probleme cu romii veniţi mai ales din Cehia şi Ungaria. Nici cehii, nici ungurii nu au fost invitaţi la şedinţă, după cum nici România sau Bulgaria, ţările de unde provin cei mai mulţi dintre romii expulzaţi în aceste zile din Franţa.

Un diplomat european citat de Euobserver spune că Parisul ar vrea să discute problema romilor prin întâlniri bilaterale pentru că ea nu se află pe agenda vreunei reuniuni la vârf, comunitare. La ultima asemenea întâlnire, ţinută la Bruxelles, un oficial francez a anunţat planurile de desfiinţare a taberelor de romi, dar colegii lui din alte ţări europene n-au reacţionat, luând doar note.

De atunci, singura voce strident pro-franceză a fost a ministrului italian de interne Roberto Maroni, care a promis că Roma va merge mai departe decât Parisul, expulzând orice cetăţean al Uniunii Europene care nu dovedeşte că se poate întreţine singur în Italia.

Celelalte ţări invitate la reuniunea de la Paris bat însă în retragere. Euobserver scrie că ministrul de interne britanic Teresa May a refuzat invitaţia, trimiţînd în locul său un funcţionar de la serviciul frontierelor. Germania nu-şi va trimite nici ea ministrul de interne, invocînd programul său încărcat. La Paris ar putea merge doar un secretar de stat german. Iar Grecia are şi ea rezerve, deşi nu a anunţat deocamdată dacă şi în ce fel va fi reprezentată la Paris.

Euobserver mai notează că protestele faţă de politica Franţei au ajuns şi în Parlamentul European. Grupul liberal a condamnat expluzarea romilor din Franţa, dar şi din Danemarca, Suedia şi Germania, spunînd că culpabilizarea şi deportarea unor populaţii întregi „ridiculizează valorile Uniunii Europene”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG