Linkuri accesibilitate

Ucraina își comemorează independența


19 ani de independență statală în căutarea celei economice.


Se împlinesc 19 ani de când Ucraina şi-a proclamat independenţa. Într-un discurs către naţiune, preşedintele Victor Ianukovici a declarat că guvernul său face tot ce poate pentru a asigura acum şi independenţa „economică” a ţării. Totodată, preşedintele s-a angajat să sprijine reformarea sistemului juridic şi să garanteze independenţa presei.

Ucraina a adoptat declaraţia de independenţă în vara anului 1991, imediat după eşecul loviturii de stat de la Moscova, independenţă confirmată în decembrie al aceluiaşi an, printr-un referendum. Astăzi, 19 ani mai târziu, în discursul ţinut către naţiune, preşedintele Ianukovici a promis ucrainienilor şi independenţă economică – o declaraţie care trebuie interpretată pe fundalul recentelor controverse din Ucraina privind politica preşedintelui de reapropiere de Rusia.

În primăvară, Ianukovici a aprobat prelungirea cu 25 de ani a acordului prin care portul Sevastopol rămâne baza flotei ruse la Marea Neagră. În schimb, Ucraina a obţinut o reducere substanţială a preţului pentru energia importată din Rusia, mai ales gaze naturale. Economic nu este neapărat un avantaj pentru că lasă Ucraina fără un motiv serios de a-şi moderniza industria. Dar este o măsură populară printre ucrainieni, siguri acum că-şi vor putea plăti facturile, la iarnă.

Pentru opoziţie, Ianukovici a mărit dependenţa ţării de Rusia, opinie împărtăţită şi de 45 % din ucrainieni. Potrivit unui sondaj recent, aproape fiecare al doilea ucrainean nu crede că ţara sa este cu adevărat independentă.

Tot în discursul ţinut astăzi, cu ocazia aniversării independenţei, Ianukovici a mai făcut o promisiune, din nou ca răspuns indirect la criticile aduse în ultimele luni regimului său. Preşedintele a promis că va sprijini independenţa mediilor, un element fundamental al democraţiei.

Şi care ar fi cel mai mare succes al Ucrainei de la proclamarea independenţei ? „Faptul că a supravieţuit” – este de părere Andrew Wilson de la Consiliul European pentru relaţii externe, institut cu sediul la Londra. Wilson atrage atenţia că Ucraina, spre deosebire de Moldova sau Georgia, a reuşit să-şi menţină integritatea teritorială, deşi mulţi au crezut că fie se va rupe în două, între estul rusofon şi vestul mai pro-occidental, fie că va pierde Crimeea.

De la Washington, secretarul de stat Hillary Clinton a trimis un mesaj video, în care a reafirmat sprijinul Statelor Unite pentru întărirea democraţiei în Ucraina: „Statele Unite au sprijinit Ucraina şi poporul ucrainean de la proclamarea independenţei” – a declarat Hillary Clinton care a precizat că guvernele de la Kiev şi Washington trebuie să se concentreze acum pe întărirea instituţiilor democratice şi a societăţii civile.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG