Linkuri accesibilitate

24.08 - Chișinău: Sondajul Serviciului de sociologie „Opinia”


Aproximativ 73% din participanţii la sondaj ar prefera sistemul politic de până în 1991, faţă de 27% care au apreciat pozitiv actualul sistem politic.


24 august 2000

Actualitatea în Republica Moldova
.

Sondajul Serviciului de sociologie „Opinia”.

Dan Ionescu: Serviciul independent de sociologie „Opinia” a publicat rezultatele unui sondaj, care lasă să se întrevadă o puternică nostalgie după trecutul sovietic. Desigur, sondaje de acest fel trebuiesc privite întotdeauna cu prudenţă. Mai întâi, dat fiind caracterul aleatoriu al selectării persoanelor chestionate. Şi apoi, datorită îndoielilor care pot să apară în legătură cu imparţialitatea institutului, care execută ancheta. Dar să vedem mai întâi ce ne spune corespondentul nostru Alexandru Eftode despre rezultatele sondajului.


În ajunul aniversării a noua de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, Serviciul independent de sociologie „Opinia” a efectuat un sondaj, potrivit căruia mai mult de 60 % dintre persoanele chestionate regretă dispariţia Uniunii Sovietice. Sondajul, în cadrul căruia au fost intervievate 1 469 de persoane din 33 de localităţi din Republica Moldova, cu excepţia regiunii transnistrene, relevă că aproape 80 de procente din cei chestionaţi au avut o situaţie materială mai bună până la proclamarea independenţei Republicii Moldova.

În acelaşi timp, aproximativ 73 % din participanţii la sondaj ar prefera sistemul politic de până în 1991, faţă de 27 % care au apreciat pozitiv actualul sistem politic. Potrivit rezultatelor sondajului, cei mai mulţi dintre respondenţi, aproape 40 %, consideră că cea mai mare calitate a regimului comunist a fost lipsa şomajului, iar peste 25 % au arătat că regimul comunist nu a avut trăsături proaste. Un procent similar de persoane chestionate au calificat birocraţia drept cea mai proastă calitate a fostului regim.

Participanţii la sondaj sunt de părere, că în prezent situaţia este mai bună la capitolul drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, inclusiv libertatea de expresie şi opinie, dreptul la libera asociere, libertatea confesiunii. În acelaşi timp, persoanele chestionate în cadrul sondajului consideră, că acum cetăţenii pot influenţa conducerea statului mai puţin decât în timpul Uniunii Sovietice. Dacă ar fi să dăm crezare rezultatelor sondajului, care, de altfel, nu indică marja de eroare la scară republicană, procentajul nostalgicilor se află într-o uşoară scădere faţă de ianuarie 1999, când a fost publicat precedentul sondaj al „Opinia” în această problemă.

Mai mulţi observatori manifestă, însă, o atitudine rezervată faţă de rezultatul sondajului. În general, se consideră că în Republica Moldova sondajele sunt făcute din raţiuni politice şi pentru a orienta opinia publică. Analiştii pun în legătură directă rezultatele sondajului efectuat de SIS „Opinia” cu faptul, că fostul director al Serviciului, Tudor Dani, actualmente este consilier al primului ministru Dumitru Braghiş.

Am discutat cu profesorul universitar de sociologie, Ion Jigău, care a comentat pentru Radio Europa Liberă rezultatele sondajului: „S-a efectuat sondajul în 33 de localităţi, ceea ce înseamnă că în fiecare punct de eşantionare circa 50 de cetăţeni au fost intervievaţi. Asta încalcă una din regulile metodologice ale sondajului de opinie, care cere ca punctele de eşantionare să fie nu mai mici de 10. O altă eroare este lipsa de informaţii referitor la raportul dintre etnii. Dacă s-a luat, să zicem, cele mai apropiate puncte-centre urbane şi aşa mai departe, unde populaţia română nu formează majrotatea. Iar este evident că o parte sunt nostalgici din alte puncte de vedere, după alte criterii au răspuns, fiindcă pe timpuri au avut şi nişte privilegii. Sunt acum la lucru în afara Republicii Moldova, după diferite date, în jur de 600 de mii de cetăţeni. Nu ştim dacă este reprezentativ din aceste puncte de vedere.”

Cu toate acestea, anumite aspecte relevate de rezultatele sondajului sunt considerate de Ion Jigău drept credibile. El a explicat neîncrederea cetăţenilor că pot influenţa conducerea statului prin lipsa culturii politice, în general, dar şi prin calitatea proastă a clasei politice din Republica Moldova.

Ion Jigău: „Se confundă dreptul electoral de astăzi cu cel care a fost, când populaţia era obligată să iasă la vot şi asta producea un careva efect psihologic asupra lor. Clasa politică la noi nu şi-a demonstrat până acum o competenţă clară. Dacă, să zicem, primul Parlament, într-un fel sau altul, a fost la o anumită înălţime, atunci când a declarat independenţa, dar de acum Parlamentul din 94, când la conducere au venit agrarienii, o castă relativ îngustă şi incultă, a compromis totalmente procesele democratice care au avut loc. Parlamentul care a venit şi clasa politică care a schimbat această situaţie, în 98, nu a făcut nimic ca să corecteze aceste procese. Şi electoratul simplu nu înţelege tot felul de jocuri politice în culise, care au loc între fracţiuni ş.a.m.d., trecerea dintr-o tabără în alta.”

Să menţionăm în final, că potrivit sondajului efectuat de SIS „Opinia”, aproape 80 % dintre persoanele chestionate ar prefera sistemul economic existent în fosta Uniune Sovietică. Doar 20 % au apreciat pozitiv actualul sistem economic.

Din Chişinău, Alexandru Eftode, pentru Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG