Linkuri accesibilitate

Migranții și problema scoaterii ilegale din țară a copiilor lor


Eduard Bulat
Eduard Bulat

Organele de drept par să deschisă dosare penale pentru scoatere ilegală a copiilor din ţară mai mult pentru statistici

Ce este mai bine pentru un copil: să fie alături de părinţii săi sau de unul din ei, acolo, unde i se asigură o viaţă decentă sau să îndure lipsuri – la rude, prin străini sau în instituţii ale statului? Tragedia despărţirii de copii o trăiesc zi de zi părinţii aflaţi la muncă peste hotare. Pentru a-şi lua odraslele cu ei, în străinătate, unii recurg la serviciile intermediarilor, iar alţii încalcă ei înşişi legea, ajungând, într-un final, să fie cercetaţi penal. Cel mai des în asemenea situaţii nimeresc mamele divorţate, care încearcă diferite tertipuri, de teamă că nu vor avea acordul tatălui copilului, aşa cum o cere legea. În acelaşi timp, există acuzaţii că organele de drept ar exagera în pornirea dosarelor penale pentru scoatere ilegală a copiilor din ţară şi că o fac mai mult pentru statistici, neglijând interese supreme ale copilului.

Este şi cazul unei tinere mame, Valeria Popuşoi, care, de câteva luni, nu poate pleca în Italia, unde lucrează legal şi unde se află acum copilul ei de 6 ani, pentru că dânsa este cercetată penal pentru “scoaterea ilegală a copilului din ţară”. Valeria a plecat în Italia, în octombrie 2008, cu copilul său, pentru că acolo are un loc de muncă temporar şi tot acolo se află şi părinţii ei. La mai mult de un an a fost citată la poliţia italiană de la care a aflat că în Moldova i s-a instrumentat un dosar penal.

Natalia Moloşag, jurist la Institutul pentru Drepturile Omului, care apără interesele Valeriei Popuşoi, este de părere că “dosarul dat a fost pornit mai mult pentru statistici şi că este cusut cu aţă albă, deoarece copilul a ieşit împreună cu mama sa în mod legal din ţară”:

Natalia Moloşag: “Nu s-a comis o infracţiune. Legislaţia noastră permite minorului să iasă din ţară însoţit de reprezentantul său legal: mama sau tata, sau de o persoană împuternicită printr-o declaraţie autentitificată notarial. Dânsa a ieşit cu paşaportul în care era fotografia copilului şi nimeni nu i-a cerut să aibă acordul tatălui”.

Acordul celuilalt părinte, spune Natalia Moloşag, este obligatoriu în cazul în care copilul este scos din ţară pentru a se stabili cu domiciliul permanent în străinătate. În cazul dat, copilul a fost luat temporar, iar mama are acest drept, deoarece este divorţată de tatăl copilului, iar judecata a stabilit că băiatul rămâne în grija mamei. Natalia Moloşag a mai precizat că tatăl copilului, care iniţial a reclamat cazul, ulterior şi-a retras plângerea. Cu toate acestea, organele de drept continuă ancheta penală.

Natalia Moloşag: “Ei i-au aplicat obligaţiunea de nepărăsire a ţării. Ea e în stare de şoc. Copilul plânge acolo, mama plânge aici. Statul nu poate să-şi permita luxul de a-i aduce atâtea suferinţe, pentru că riscăm iarăşi o condamnare la CEDO. Eu înţeleg când copii întradevăr sunt scoşi illegal, nu de către părinţi, când cu adevărat interesele copilului sunt lezate. Aici nu văd motive. Pedeapsa este de la 2 la 6 ani de închisoare, altă pedeapsă nu prevede legea. Dacă statul închide mama pe 6 ani la închisoare şi lasă copilul tatălui care nici măcar nu-l ajută, atunci care-i sensul unui astfel de dosar?”.

Eduard Bulat, şef de secţie în Procuratura Generală, recunoaşte că cel mai des în dosarele privind scoaterea ilegală a copiilor din ţară sunt cercetaţi părinţii copiilor, pentru că se încalcă legislaţia. În fiecare caz în parte, ne asigură procurorul, “se ţine cont de interesul suprem al copilului”.

Eduard Bulat: “Cele mai multe sunt cazuri de scoatere ilegală comise de către părinţi care sunt legalizati în alte state, dar se încalcă legislaţia. Cel mai des se întâlneşte lipsa acordului celuilalt părinte. Copilul poate fi scos de către un părinte în cazul în care intentionează să domicilieze în alt stat numai cu acordul celuilalt părinte. În situaţia în care nu există acordul celuilalt părinte, evident, se încalcă drepturile copilului de a vedea părintele, drepturile tatălui de a-şi vedea copilul. Când este o hotărâre judecătorescă, care decide cu cine să rămână copilul, în ce condiţii, atunci este de alt domeniu. Cetăţenii trebuie să ţină cont că este legislaţia care prevede cum trebuie soluţionat cazul în care vrei să scoţi copilul şi să respecti legea”.

Procurorul a mai precizat că au fost atestate cazuri în care persoane terţe, la solicitarea părinţilor, au scos copii din ţără prin diferite scheme ilegale, care pun în pericol viaţa copilului sau cazuri în care copiii au fost abandonaţi în străinătate, deaceea organele de drept sunt obligate să fie vigilente.

Eduard Bulat: “Avem cazuri în care copilul este ascuns sub bancheta automobilului şi trecut prin vamă. Avem cazuri când sunt perfectate procuri false sau alte acte false”.

Scoaterea ilegală a copiilor din ţară sau în baza unor acte false sau abandonarea într-o ţară străină este pedepsită de Codul Penal cu privarea de libertatea de la 2 la 6 ani. În şapte luni ale anului curent, organele de drept ale R. Moldova au înregistrat 7 cazuri de scoatere ilegală a copiilor din ţară, de două ori mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi numărul dosarelor penale pornite în cazuri de scoatere ilegală a copiilor din ţară s-a micşorat de 2 ori în comparaţie cu anul trecut, arată datele Ministerului Afacerilor Interne.
Previous Next

XS
SM
MD
LG