Linkuri accesibilitate

Demonstrații politice și civice la Kaliningrad și Moscova


Poliția intervine și operează arestări.


Politia moscovita a anuntat eliberarea lui Boris Nemtov, unul din liderii opozitiei ruse, care fusese arestat ieri, impreuna cu alti importanti militanti pentru apararea drepturilor omului, impiedicindu-se astfel un mars pe strazile Moscovei cu un imens tricolor rusescde „Ziua Drapelului”. Ziua drapelului aniverseaza renuntarea la steagul sovietic, cu secera si ciocanul si inlocuirea lui cu actualul tricolor, odata cu destramarea URSS.

Intr-o declaratie pentru serviciul rusesc al postului nostru de radio, Boris Nemtov a spus ca participantii la acest mars esuat doreau sa isi exprime respectul pentru noul drapel si pentru renuntarea la cel sovietic. Boris Nemtov, Lev Ponomariov si Mikail Schneider au fost acuzati pentru rezistenta la actiunile politiei si participarea la o manifestatie neautorizata, Miine si poimiine cei trei vor apare in fata unui tribunal local.

Dar marsul esuat de ieri nu a fost singura manifestatie politica de la sfirsitul saptamanii de la Moscova.

Demonstrații ecologice la Moscova
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:34 0:00


Intr-o declaratie facuta ieri agentiei Associated Press, Boris Nemtov spunea ca decizia autoritatilor de a nu permite marsul Drapelului arata limpede mentalitatea premierului si a guvernului sau. „Drapelul este un simbol al libertatii si al democratiei, dar nu si pentru Putin”, spunea Nemtov.

Reactia politiei fata de marsul cu imensul tricolor rusesc este justificata de amploarea deosebita a protestelor de ieri si de simbata din Rusia. Simbata, la Kaliningrad 3000 de oameni au iesit in piata centrala scandind lozinci impotriva premierului Vladimir Putin si cerind ca guvernatorii regiunilor sa fie alesi, ca in trecut, si nu numiti, ca acum. Aceleasi lozinci s-au scandat si in Piata Puskin din Moscova.

Yuri Shevchuk parlamentînd cu polițiștii
In Piata Puskin au fost desfasurate impresionante cordoane de politie, dar totusi in jur de 2000 de oameni au venit pentru un concert de protest al veteranului muzicii rock Iuri Sevciuk impotriva intentiilor autoritatilor de a defrisa padurea Himki, din apropiere de Moscova, pentru a construi o autostrada. Politia nu e permis introducerea in piata a instrumentelor muzicale, oamenii au fost perchezitionati la intrarea in piata, dar, totusi artistul a cintat, fara sonorizare o parte din cintecele sale, impreuna cu participantii la concert.

„Noi muzicienii am vrut sa facem un concert prin care sa aparam natura, cimpurile, padurile, lacul Baikal. Padurea Himki a devenit un simbol pentru toata lumea”, a declarat artistul .

Sevciuk a criticat in cintecele sale actuala stare de lucruri din Rusia, iar in luna mai, participind la o intrevedere cu premierul Putini i-a spus acestuia, exact ceea ce fostul KGB-ist nu ar fi vrut sa auda: ca demonstratiile din Rusia nu pot avea loc pentru ca sunt impiedicate de serviciile represive de securitate.
Este ceea ce s-a intimplat si ieri la Moscova si simbata la Kaliningrad.

„Cel mai important lucru este ca oamenii chiar vor sa apere padurea Himki. De aceea ma aflu aici,” a declarat militantul Aleksandr Kim, participant la mitingul de ieri, care a adaugat ca padurea Himki, devine din ce in ce mai mult un simbol al luptei pentru drepturile cetatenesti.
XS
SM
MD
LG