Linkuri accesibilitate

Intră moldovenii prin ușa din dos în UE? (Evenimentul zilei)


Atitudinea românilor față de moldoveni reflectată în sondajul IMAS.


Ar trebui sa renunte Chisinaul la Transnistria? – este titlul unei analize aparute in Romania libera. Ea porneste de la reactia ministerului rus de externe la declaratia facuta saptamana trecuta de presedintele Traian Basescu: „Romania are interesul ca Republica Moldova sa isi redobandeasca integritatea teritoriala”. Potrivit Romaniei libere, aceasta afirmatie si consideratiile care au insotit-o ar fi risipit ambiguitatea pe care a pastrat-o pana acum Bucurestiul asupra chestiunii transnistrene si ar fi imbratisat pozitia Chisinaului. Prin vocea ministrului de externe Iurie Leanca, Republica Moldova a precizat ca nu intentioneaza sa renunte la Transnistria – se mai arata in cotidianul de la Bucuresti.

Argumentele Moscovei, asa cum au fost ele formulate de purtatorul de cuvant al externelor Andrei Nesterenko, sunt demontate in aceasta analiza, amintind de ceea ce Rusia prefera sa uite – si anume ca, in 1999, la Istanbul, s-a angajat sa-si retraga trupele din Moldova si Georgia pana la sfarsitul anului 2002. Nu numai ca nu s-a intamplat asa, scrie Romania libera, dar Georgia a si suportat o amputare a teritoriului sau prin interventia fortelor militare rusesti. Cum insa Romania nu are niciun rol de jucat in formatul 5+2 al negocierilor pentru rezolvarea situatiei din Transnistria, analiza la care ne referim se incheie pe intrebarea daca nu cumva Bucurestiul ar trebui sa convinga Chisinaul sa renunte la regiunea separatista in schimbul unui destin european.

Evenimentul zilei a postat pe site doua stiri bazate pe rezultatele sondajului de opinie realizat in Republica Moldova de IMAS. Una se refera la devansarea Partidului Comunistilor de catre Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova – cu informatii despre scorul de popularitate obtinut de celelalte formatiuni politice. Cealalta selecteaza raspunsul privitor la atitudinea romanilor fata de moldoveni. Rezulta ca peste o treime dintre moldoveni se simt tratati de romani drept inferiori si cam tot atatia, dar in special cei cu nationalitate rusa sau ucraineana, cred ca romanii se comporta arogant cand discuta cu ei.

Acelasi ziar a lansat ieri, pe site, doua intrebari prin care ar urma sa se raspunda la intrebarea daca moldovenii intra intr-adevar pe usa din dos in Uniunea Europeana, prin intermediul pasapoartelor romanesti.
XS
SM
MD
LG