Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Comuniștii invocă un pericol inexistent pentru a justifica nesupunerea civică pe care o pregătesc post referendum.”


Igor Boţan: „Principala intrigă a referendumului, care ne aşteaptă peste două săptămâni, este pragul de participare. Parlamentul a coborât acest prag până la o treime şi lupta politică ţine tocmai de acest fapt. Strategia Partidului Comuniştilor eate să boicoteze referendumul, astfel încât participarea să fie sub 50 %, dat fiind faptul că Partidul Comuniştilor se pregăteşte pentru un val de proteste şi are nevoie pentru susţinerea acestei nesupuneri civice de argumente, precum că referendumul este nelegitim.”

Europa Liberă: Să analizăm filozofia acestei strategii. Când adepţii comuniştilor spun că există pericolul ca numai 33 %, sau efectiv 17 % din populaţie să decidă soarta ţării, este un postulat vulnerabil pentru că restul nu au decât să vină la vot şi să combată părerea acestei minorităţi. Nu?


Igor Boţan: „Tocmai acesta este miezul recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Comisia de la Veneţia a recomandat Republicii Moldova să micşoreze pragul de participare, sau să-l elimine cu totul. Dar aici tocmai se ciocneşte această recomandare a Comisiei de la Veneţia cu strategia Partidului Comuniştilor, interesat să demonstreze că acest referendum este nelegitim. Ştiind că merg împotriva valului, cetăţenii vor modificarea acestui articol, ei nu au decât să lupte pentru micşorarea cotei de participare sub 50 de procente, astfel încât să poată justifica ceea ce numesc ei nesupunerea civică şi haosul politic eventual din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Putem presupune că ţinta adevărată a acestor mişcări ale comuniştilor sunt alegerile parlamentare. Nu?

Igor Boţan
: „Cu certitudine da. Fiindcă Partidul Comuniştilor insistă că referendumul şi modificarea Constituţiei, de fapt, reprezintă un pretext pentru a nu dizolva Parlamentul. Partidul Comuniştilor nu poate justifica în faţa alegătorilor de ce a chemat la boicotarea referendumului. Pentru a se justifica vor spune: noi am organizat acţiuni de protest, a fost un pressing asupra Alianţei pentru Integrare Europeană, care nu a rezistat şi, până la urmă, a decis dizolvarea Parlamentului.”

Europa Liberă: Rezumând, putem spune, că iarăşi au ales tactica apărării ţării de un pericol.


Igor Boţan
: „Absolut corectă această concluzie. Comuniştii, repet, ştiu că nu pot opri acest referendum şi acest val, dar pot prezenta argumente de aşa natură, de aşa manieră, încât tot ei să aibă profit electoral.”
XS
SM
MD
LG