Linkuri accesibilitate

Washington: Iranul nu are nevoie de instalații de îmbogățire a uraniului date fiind livrările ruse de combustibil nuclear


Statele Unite spun că furnizarea combustibilului nuclear de către Rusia pentru prima centrală atomică a Iranului arată că Republica Islamică nu are nevoie de propriile capacităţi de îmbogăţire a uraniului. Purtătorul de cuvânt al departamentului de stat, Darby Holladay a mai spus că Statele Unite sunt de acord că reactorul nuclear de construcţie rusească de la Bushehr are menirea să furnizeze energie pentru scopuri civile şi nu reprezintă riscuri de proliferare.

Însă Israelul, aliatul Statelor Unite, a criticat lansarea reactorului din Iran, spunînd că este „total inacceptabilă”. Într-o declaraţie în scris, ministerul israelian de externe a făcut apel la comunitatea internaţională să mărească presiunile asupra Iranului pentru oprirea activităţilor de îmbogăţire a uraniului şi construirea reactoarelor.

Statele Unite şi Israelul au lansat declaraţiile după anunţul Iranului că inginerii monitorizai de inspectorii ONU au început sâmbătă încărcarea reactorului de la Bushehr cu combustibil furnizat de Rusia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG