Linkuri accesibilitate

22.08 - București: De ce Isărescu?


Se ştie ca Inițiativa Social-Liberală este formată în mare măsură din foşti profesori de la Academia de partid „Stefan Gheorghiu”, ce au devenit prosperi oameni de afaceri dar acesta să fie oare profilul cel mai recomandabil pentru istoricul PNL în versiunea sa modernă ?!


22 august 2000

Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; comentariu: Șerban Orescu).

De ce Isărescu?

Un proverb romanesc îşi găseşte aplicarea şi în actuala conjunctură politică de la noi: spune-mi cu cine te însoţeşti, ca să ştiu cine eşti. De ce este proverbul atît de actual ? Candidatul PNL la preşedinţia Romaniei, domnul Teodor Stolojan a fost relansat în politică cu cîteva luni în urmă de Iniţiativa Social-Liberală.Cu două săptămîni în urmă, luni 7 august, domnul Stolojan declara că aşteaptă ca membri Iniţiativei Social-Liberale (ISL) să se înscrie în PNL. Cam aşa se întîmplase şi cu alianţa avortată între PNL si APR, susţinută de domnul Stolojan ca viitor potenţial premier al ei. Ea urma să se transforme dintr-o alianţă pre electorală într-o fuziune.

In ambele cazuri, domnul Stolojan avea însă susţinerea domnilor Mircea Ionescu Quintus şi Valeriu Stoica.
Ideea fuziunii cu APR a eşuat. Rezistenţa la fuziune manifestîndu-se nu numai în PNL ci şi în APR. De unde a provenit ideea acestei apropieri de APR ? Un răspuns l-a dat doamna Mona Muscă, senator PNL, cu prilejul mesei rotunde „Liberalii în dialog cu GDS” din 4 august. Intenţia apropierii de APR, a declarat atunci doamna senator, a fost determinată şi de faptul că în timpul participării liberalilor la guvernare, o parte a electoratului, dezamăgit de acest partid, s-a îndreptat către APR. (...)

N-au trecut însă doua săptămîni şi tot domnii Stolojan şi Valeriu Stoica au susţinut o alianţă între PNL si Initiativa Social-Liberală. APR ar fi adus PNL-ului, poate, un plus de voturi pentru listele comune la viitoarele alegeri parlamentare.Initiativa Social-Liberală nu aduce mai nimic. Sub acest raport, ea nefiind măcar un partid. Ce va aduce alianţa cu Initiativa Social-Liberală, totuşi? poate o alterare a identităţii PNL.

Să fie vorba de o întinerire PNL? Puţin probabil. Deputatul Serban Rădulescu Zonner este cunoscut pentru apărarea intransigentă a ideilor liberale în Parlament. După domnul Zonner, există în PNL numeroase cadre tinere şi bine pregătite care nu au avut încă prilejul să se afirme. Nota bene: domnul Zonner, încă deputat, nu cere pentru sine vreun loc pe lista de candidaţi la viitoarele alegeri parlamentare. Se ştie ca ISL este formată în mare măsură din foşti profesori de la Academia de partid „Stefan Gheorghiu” care îşi vor fi schimbat, desigur, multe din părerile lor de vreme ce au devenit prosperi oameni de afaceri dar acesta să fie oare profilul cel mai recomandabil pentru istoricul PNL în versiunea sa modernă ?! (...)

Dacă PNL se va uni acum cu ISL, declara cu umor senatorul Alexandru Paleologu, nu-i rămîne decît să îşi schimbe şi denumirea in PNL „Stefan Gheorghiu”, aluzie la defuncta şcoală de partid.

Este însă aceasta cooptare iminentă ? Nu. Dacă judecăm după cele hotărîte de Senatul PNL. Majoritatea membrilor acestui for, lipsit însă de autoritate reală a respins intrarea în bloc în PNL a membrilor ISL şi a recomandat candidatura la preşedinţie a premierului Mugur Isărescu, abătîndu-se astfel, deci, de la linia conducerii PNL (...)
XS
SM
MD
LG