Linkuri accesibilitate

R.Moldova în centrul războiului diplomatic româno-rus (România liberă)


Uciderea pruncilor (Mircea Cărtărescu în Evenimentul zilei)


Ziarele romanesti sunt pline astazi de analize preluate din presa ruseasca si occidentala privind expulzarile reciproce de diplomati dintre Rusia si Romania. Ziarul Romania libera prezinta pe larg declaratiile sefului Comisiei pentru relatii externe din Duma de Stat a Rusiei, Konstantin Kosacev. Titlul ales – Republica Moldova, in centrul razboiului diplomatic romano-rus – scoate in evidenta tocmai aceasta interpretare a scandalului diplomatic care a urmat expulzarii lui Gabriel Grecu, secretar I al Ambasadei Romane de la Moscova.

Dupa ce Kosacev a opinat ca Romania are interese informative in Rusia doar legat de Transnistria, presedintele Traian Basescu a afirmat, la Iasi, dupa intalnirea cu premierul moldovean Vlad Filat, ca interesul Romaniei este integritatea teritoriala a Republicii Moldova – se mai arata in articolul din Romania libera.

Mai multe ziare, intre care si Adevarul, s-au oprit la avertismentul din declaratia lui Kosacev: daca se dovedeste ca diplomatul rus expulzat, in replica, de Romania, nu poate fi dovedit ca spion, Moscova ar putea dispune sanctiuni economice impotriva Bucurestiului. Analiza din Adevarul alatura atat consideratii formulate de analisti rusi, cat si de catre analisti occidentali, in special prin intermediul unei contributii a agentiei americane Stratfor. In acelasi grupaj este cuprinsa si o retrospectiva asupra relatiilor bilaterale de data mai recenta: vizitele oficialilor romani la Moscova in ultimii 12 ani, precum si acele pozitii publice ale presedintelui Traian Basescu care au iritat conducerea rusa. Drept punct final - o declaratie a Ministerului de Externe ucrainean. Potrivit sefului biroului de presa, Ucraina nu va mai face Romaniei „concesii teritoriale ciudate si nefondate”.

Un alt subiect inca mult comentat in presa de la Bucuresti este accidentul de luni de la maternitatea Giulesti, cand 11 nou nascuti prematur au fost victimele unui incendiu. Intr-un articol din Evenimentul zilei, intitulat Uciderea pruncilor, Mircea Cartarescu ajunge la concluzia ca raul nu are drept sursa scurtcircuitul din salonul de terapie intensiva al maternitatii, ci „scurtcircuitul din creierele noastre de barbari ai planetei, calea româneasca a dispretului pentru aproapele nostru, care-a ajuns sa includa pana si viitorul nostru, copiii”.

Pe aceeasi tema, editorialul ziarului, semnat de Mircea Marian, pledeaza pentru iesirea din ipocrizie: sa se termine cu asa-zisa gratuitate a serviciilor medicale romanesti.

Pe aceeași temă

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG