Linkuri accesibilitate

Orice primar trebuie să asigure buna desfășurare a referendumului


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Datoria Guvernului în această perioadă electorală este să nu pemită destabilizarea situației social-politice.

Gheorghe Cojocaru: Campania pentru referendumul din toamnă, destul de apatică, deocamdată, este într-un fel bulversată doar de plângerile liderilor comuniști precum că guvernarea democatrică ar recurge la metode antidemocratice pentru a-și impune punctul de vedere. De regulă, se face trimitere la o declarație a premierului Vlad Filat, prin care șeful Guvernului a atenționat asupra necesității sancționării acelor autorități publice care vor obstrucționa desfășurarea liberă a referendumului.

Europa Liberă: ...prin această declarație a primului ministru, fiind vizate, înainte de toate, autoritățile locale care au obligația prin lege să asigure toate condițiile necesare desfășurării referendumului din 5 septembrie.

Gheorghe Cojocaru: Exact. Autoritățile locale, primăriile, în fond, sunt responsabile direct de asigurarea tuturor acestor condiții, începând cu asistarea comisiei electorale de sector și încheind cu asigurarea ordinei în ziua votului. Orice primar, ca factor de ordine în localitatea respectivă, indiferent de opțiunile sale politice sau de apartenența de partid, este obligat să asigure personal buna desfășurare a referendumului inițiat de actuala guvernare. Votul, însă, este liber și fiecare votează în conformitate cu propriile convingeri.

Europa Liberă: Dar, pe parcursul campaniei, un primar care nu agrează ideea acestui referendum, se poate pronunța împotrivă, poate face campanie proprie împotriva referendumului?

Gheorghe Cojocaru: Probabil, pentru a face campanie oficială împotriva sau pentru referendumul din 5 septembrie, primarul respectiv ar urma să se degreveze din funcție sau să se pronunțe într-un sens sau altul în afara orelor de serviciu, în afara biroului și nu în calitate de primar, ci ca simplu cetățean.

Europa Liberă: Declarația premierului Vlad Filat, la care v-ați referit, lezează cumva drepturile oponenților acestui referendum?

Gheorghe Cojocaru: Cred că această declarație a primului ministru are la bază responsabilitata sa personală și a Guvernului, în ansamblu, pentru desfășurarea în conformitate cu legea a referendumului. Ea are un adresat punctual – autoritățile publice din teritoriu care trebuie să promoveze politicile și deciziile autorităților de vârf, fără a se antrena în bătăliile politice. Încă odată, această declarație nu este adresată oponenților politici ai actualei guvernări, ci administrațiilor publice locale și, prin urmare, nu are cum afecta sau, și mai mult, leza drepturile acestora la libera exprimare. Dacă, eventual, opoziția comunistă va găsi probe ale unor intimidări la adresa sa, ele vor trebui făcute publice și prezentate în fața Comisiei Electorale Centrale. Datoria Guvernului în toată această perioadă electorală este să nu pemită destabilizarea situației social-politice și să asigure respectarea întrutotul a drepturilor democratice și civice pentru orice cetățean al Republicii Moldova.
XS
SM
MD
LG