Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Disputa între „micul Titulescu” și „prostănacul”


Alexandru Călinescu
Alexandru Călinescu

„Puştiul obraznic” l-a obligat pe „prostănac” să nu mai vorbească în numele Partidului Social-Democrat timp de 6 luni.


Să fii şi în opoziţie şi să te confrunţi cu mari disensiuni la vîrf nu e deloc comod pentru un partid politic. Este ceea ce se întîmplă de o bucată de vreme cu Partidul Social-Democrat. După ce Mircea Geoană l-a detronat pe mereu verdele Ion Iliescu, stîrnind furia şi reacţiile vehemente ale acestuia, Geoană a fost, la rîndul lui, detronat de către Victor Ponta, şi tot cu scandal şi invective. E drept însă că vechiul bolşevic Ion Iliescu avusese fler numindu-l pe Geoană „prostănacul”. Eticheta i s-a lipit ca marca pe scrisoare.

În plus, Geoană este tipul eternului perdant. A pierdut alegerile pentru primăria Bucureştiului, a pierdut alegerile prezidenţiale, deşi era dat favorit însă, la ultima confruntare televizată cu Traian Băsescu, s-a fîstîcit şi s-a bîlbîit cînd acesta l-a întrebat ce căuta noaptea precedentă la Sorin Ovidiu Vîntu, mare magnat de presă şi duşman de moarte al lui Băsescu.

Şi - colac peste pupăză – cînd, duminică seara, s-au dat estimările primelor sondaje, Geoană – care apărea drept cîştigător – a început să ţopăie ca un adolescent puţin cam arierat. A fost preşedinte pentru cîteva ore, deoarece spre dimineaţă primele rezultate îl anunţau cîştigător pe Traian Băsescu, chiar dacă la o foarte mică diferenţă.

Despre Victor Ponta, ce să spunem? Copil de curte al lui Adrian Năstase, a fost supranumit de către acesta „micul Titulescu”. Ei bine, micul Titulescu a avut o ascensiune rapidă, cocoţîndu-se în vîrful partidului, după ce l-a măturat pe prostănac. Dar Ponta nu are alura unui viitor preşedinte al ţării. Nu este avantajat nici de fizionomie, nici de aspectul fizic, reuşeşte să se facă antipatic prin aroganţă, agresivitate şi insolenţă.

S-a afişat la un moment dat drept mare admirator al lui Che Guevara, teroristul asasin, complicele dictatorului comunist Fidel Castro, idol al stîngiştilor occientali, al tinerilor exaltaţi şi fără minte din întreaga lume. Degeaba spune acum Ponta că a pus în dulap tricoul cu chipul lui Che Guevara, şi lui i s-a lipit, ca şi lui Geoană, o etichetă greu de şters.

Disputa recentă între Geoană şi Ponta s-a desfăşurat în termeni foarte violenţi. Ponta l-a acuzat că a tras partidul înapoi, că a fost la ordinele marilor moguli ai presei, că a risipit banii destinaţi campaniei electorale. Geoană i-a replicat gratulîndu-l cu formula „puşti obraznic”. Deocamdată, puştiul obraznic l-a obligat pe prostănac să nu mai vorbească în numele partidului timp de 6 luni. Continuarea în episodul următor.
XS
SM
MD
LG