Linkuri accesibilitate

Primii romi din România vor fi expulzați joi din Franța


Incluziune socială? Cît se investește în România pe cap de vacă și cît pe cap de rom?

“Problema roma trebuie sa fie o conditie pentru Schengen. Romania ar trebui sa adere la spatiul Schengen in martie anul viitor si avem rezerve". Declaratia ii apartine secretarului de stat francez pentru Afaceri Europene Pierre Lellouche si l-a determinat pe seful diplomatiei romanesti Teodor Baconsky sa faca un apel la dialog european, intr-o declaratie pentru emisiunea in limba romana a postului de radio “France Internationale”.

Declaratia lui Lellouche si replica lui Baconsky survin inainte ca un prim grup de romi care se afla pe teritoriul francez sa fie trimisi, joi 19 august, in tara lor de origine, Romania.

Ministrul francez al Imigratiei Eric Besson a spus ca e vorba de expulzari individuale si nu colective, pentru ca legislatia europeana interzice asta.

E a doua etapa a unei operatiuni care a inceput cu desfiintarea mai multor tabere ilegale de romi din Franta, dupa ce presedintele francez Sarkozy a anuntat o serie de masuri menite sa puna capat infractionalitatii crescinde din tara sa.

Masurile anuntate de Sarkozy au atras critici din partea opozitiei din Franta, care spune ca stigmatizarea unei anume comunitati nu poate decit sa atite violentele. Critici au venit si din partea comitetului ONU pentru combaterea discriminarii rasiale, care sustine ca rasismul a cunoscut o recrudescenta notabila in Franta.

La Bucuresti, ministrul de interne Vasile Blaga a spus ca nu poate fi de acord cu culpabilizarea colectiva – in cazul de fata calificarea romilor drept infractori in totalitate, adaugind insa ca: “Sint convins ca si Romania, ca alte state din zona, poate face mai mult pentru incluziunea sociala a romilor”.

Romania a intreprins insa masuri in aceasta directie. Cu bani europeni. Cum? Ne spune un activist pentru drepturile romilor Ciprian Necula de la organizatia “Romano Butiq” (‘butiq’ in limba romani inseamna ‘munca’): “Banii au inceput sa vina pentru romi in Romania de la Uniunea Europeana incepind din 2001. Banii care au venit au venit pe o strategie guvernamentala pentru imbunatatirea situatiei romilor, un document cu care Romania a fluturat pe la nasul europeanului ca el sa vada ca ne ocupam de tigani, si pun ghilimele aici. Un coleg de-al meu sociolog, Gelu Dominic a facut un calcul matematic relativ simplu si a comparat citi bani investim intr-un an pe cap de vaca si citi investim pe cap de rom. A reiesit ca pe cap de vaca se investesc de zece ori mai multi bani decit pe cap de rom”.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG