Linkuri accesibilitate

Guvernul francez respinge criticile la adresa măsurilor împotriva imigranților ilegali romi


Romi și polițiști în fața primăriei din Saint-Etienne
Romi și polițiști în fața primăriei din Saint-Etienne

Ministrul imigraţiei Eric Besson a spus că ar dori ca frazeologia specifică celui de-al doilea război mondial să înceteze.


Ministrul francez pentru imigraţie, Eric Besson a respins marţi valul de critici faţă de măsurile severe ale guvernului împotriva taberelor de romi şi a dezminţit paralela făcută de un parlamentar între raidurile poliţiei şi raziile din epoca nazistă împotriva evreilor.

Preşedintele Nicolas Sarkozy a cerut luna trecută ca 300 de tabere ilegale ale imigranţilor şi romilor să fie desfiinţate în cadrul a ceea ce guvernul a numit o campanie mai amplă împotriva criminalităţii. Dar s-a lovit de criticile aspre ale partidelor de opoziţie şi presei după ameninţarea să retragă cetăţenia franceză criminalilor „de origine străină”, după cum s-a exprimat.

Chiar şi membrii propriului partid al preşedintelui francez s-au delimitat de aceste planuri. Un parlamentar conservator a descris măsurile împotriva romilor cu un termen folosit pentru raziile împotriva evreilor în Franţa sub ocupaţia nazistă.

Ministrul imigraţiei, Besson a spus la un post de radio francez că ar dori ca frazeologia specifică celui de-al doilea război mondial să înceteze şi că legătura cu cele întâmplate atunci este exagerată. „Oamenii reţinuţi sunt interogaţi, identitatea lor este verificată, li se oferă bani pentru a se reîntoarce în ţările de origine”, a spus ministrul.

Sub aspectul câştigului politic, măsurile împotriva romilor par să dea rezultate. Sondajele de opinie arată că o majoritate a francezilor le suportă – o gură de aer proaspăt pentru preşedintele Sarkozy după luni de scădere a încrederii populare.

Analistul Laurent Dubois, profesor la Institutul pentru Studii Politice de la Paris spune că Sarkozy a urcat pe un val al radicalizării opiniei publice în chestiunea securităţii şi emigraţiei iar declaraţiile sale ajută la mobilizarea dreptei, semănînd discordie în rândurile opoziţiei de stânga.

Ministrul de Interne, Brice Hortefeux a anunţat marţi în oraşul Toulon din sudul ţării că 51 de tabere au fost desfiinţate de la ordinul dat de Sarkozy cu trei săptămâni în urmă. Dar presa a relatat că unii dintre romi au instalat tabere noi în apropierea celor lichidate. Săptămâna trecură Hortefeux declarase că 700 de romi vor fi expulzaţi din Franţa până la sfârşitul lunii, îmbarcaţi în avioane către Bucureşti închiriate de guvernul francez. Primul zbor urmează să aibă loc joi.

Guvernul şi-a acordat trei luni pentru a dezasambla toate cele 300 de tabere, un plan anunţat după tulburări la Grenoble în luna iulie, care a amintit de cele din 2005 când doi tineri de origine străină au murit, fugind de poliţie. Pe valul acelor revolte, când era ministru de interne, Sarkozy a ajuns preşedinte în 2007.

În anii trecuţi, romii expulzaţi din Franţa, cei mai mulţi originari din România şi Bulgaria, au revenit. Pentru a-i împiedica să o mai facă, guvernul francez planifică să folosească de data aceasta un sistem de identificare biometrică. Miniştrii Hortefeux şi Besson intenţionează să se întâlnească săptămâna viitoare cu oficialii români pentru a discuta problema.

Între timp, opoziţia politică şi sindicatele puternice ale Franţei au anunţat demonstraţii naţionale pe 4 septembrie împotriva planurilor preşedintelui Sarkozy. Totuşi, Partidului Socialist din Franţa i-a fost greu să ia decizia de a participa pe fundalul sprijinului popular pentru măsurile guvernamentale.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG