Linkuri accesibilitate

Atașați principiului derulării libere și corecte a referendumului


Ministrul de externe Iurie Leancă
Ministrul de externe Iurie Leancă

Iurie Leancă: Am primit promisiunea UE de a finanța echipe din reprezentanți ONG să monitorizeze secțiile de vot în afara misiunilor diplomatice.


Europa Liberă: Aţi anunţat azi, la şedinţa de Guvern, că la MAEIE a fost constituit un grup de lucru pentru pregătirea referendumului peste hotare. Pentru cele 79 secţii de votare din străinătate vor fi solicitate 130 mii buletine de vot. Şi totuşi unii spun că lipseşte o informare amplă a cetăţenilor moldoveni de peste hotare despre amplasarea secţiilor de vot, despre documentele necesare pentru efectuarea exerciţiului de vot.


Iurie Leancă: „Vreau să reiterez încă o dată: venim în întâmpinarea cererii absolut obiective şi fireşti a cetăţenilor noştri de a exercita dreptul fundamental politic - de a vota. Am făcut mai multe acţiuni în acest sens. Începând cu trimiterea notelor verbale, prin care am solicitat acceptul de la ţările gazdă, unde dorim să deschidem aceste secţii. Am primit de la majoritatea ţărilor răspuns, sau în scris, sau verbal, prin care ţările îşi exprimă acordul cu deschiderea acestor secţii de vot în afara misiunilor diplomatice. Am identificat adresele juridice, împreună cu autorităţile locale, unde vom derula aceste exerciţii. Suntem într-un proces amplu de informare a concetăţenilor noştri, care locuiesc în afară.”

Europa Liberă: Aici e cel mai vulnerabil, pentru că lumea, totuşi, se arată a nu cunoaşte prea multe despre referendum, inclusiv cei plecaţi peste hotare la muncă.

Iurie Leancă: „Dacă îmi permiteţi să menţionez încă un element foarte important: împreună cu partenerii noştri europeni depunem toate eforturile pentru a asigura şi a demonstra că Guvernul Republicii Moldova este puternic ataşat principiului de a derula alegeri libere şi corecte. Pe acest motiv, avem deja promisiunea şi a Consiliului Europei, şi a Uniunii Europene, a delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău să finanţeze plecarea în străinătate a cel puţin 20 de echipe din reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din Republica Moldova pentru a monitoriza procesul de vot în secţiile de vot în afara misiunilor diplomatice şi consulare.”

Europa Liberă: A monitoriza procesul: vă întreb despre prezenţa cetăţenilor la urnele de vot, pentru că şi cetăţenii aflaţi la muncă peste hotare spun că, deocamdată, cunosc prea puţin despre acest plebiscit.

Iurie Leancă: „Sunt convins că cel care vrea – află. În al doilea rând, pe de o parte faptul că suntem în perioada de vacanţă complică în anumit fel lucrurile. Dar pe de altă parte, îl simplifică, fiindcă foarte mulţi din concetăţenii noştri au revenit acasă şi sper, că fiind acasă, sunt în vâltoarea acestui proces, cel puţin informaţional foarte bine pus la punct despre acest exerciţiu foarte important. Noi facem tot ce putem în acest sens. Prin intermediul misiunilor diplomatice am cerut expres diplomaţilor noştri să informeze prin întâlnirea cu reprezentanţii diasporei, cu organizaţiile constituite din concetăţeni noştri. Plasăm pe site-ul misiunilor aceste informaţii. Deci, facem tot ce depinde de noi pentru a informa cât mai plenar concetăţenii noştri despre evenimentul ca atare şi despre faptul, unde ar putea dânşii să-şi exercite dreptul de vot.”

Europa Liberă: Cum comentaţi această reacţie a comuniştilor, precum că în străinătate ar putea să se producă cele mai multe falsificări la referendum?

Iurie Leancă: „Valentina, toată informaţia pe care am prezentat-o astăzi în şedinţă de Guvern are un singur obiect: să informeze opinia publică din Republica Moldova, dar şi partenerii noştri, că nu doar la nivel de declaraţii suntem ataşaţi acestui principiu fundamental de alegeri corecte şi democratice, şi libere. Ci prin acţiuni foarte concrete lucrăm cu concetăţenii noştri, cu partenerii noştri, astfel încât procesul să fie monitorizat. Aleatoriu, nu putem, din păcate nu avem surse suficiente...”

Europa Liberă: Din câte am înţeles, comuniştii chiar au delegat observatori în mai toate secţiile pe care le-aţi deschis suplimentar în străinătate, 43 la număr.

Iurie Leancă: „Au acest drept.”

Europa Liberă: Vreau totuşi să spulberaţi aceste zvonuri că cetăţenii din străinătate care vor veni şi vor participa la referendum, ar putea fi urmăriţi de către organele din ţările respective, ca ulterior să fie expulzaţi din ţară.

Iurie Leancă: „Reiterez că astfel de practici nu există în arsenalul partenerilor noştri europeni şi Republica Moldova nu intenţionează să obţină acest regim fără de vize prin astfel de mijloace. Deci, nimeni nu este interesat de aşa ceva. Dacă autorităţile spaniole sau portugheze, sau italiene ar vrea să expulzeze cetăţenii noştri, care se află din anumită parte nelegal, vă asigur că ar aplica, ş.a.m.d. Spuneam, vorbeam cu omologul meu portughez şi spuneam că uite, ar fi foarte bine să ne gândim cum am putea să mobilizăm concetăţenii noştri din Portugalia, nu pe toţi, că pe toţi nu-i mai aduci din păcate acasă, dar o parte să creem condiţii necesare ca ei să revină. Reacţia lui a fost: Doamne fereşte, avem nevoie de cetăţenii voştri, fiindcă sunt foarte muncitori şi foarte bine se integrează. Deci, este o insinuare, o minciună sfruntată, îmi pare rău să folosesc un limbaj aşa mai dur, dar nu are nimic cu realitatea.”

Europa Liberă: De ce OSCE nu şi-a delegat observatori la referendumul din 5 septembrie?

Iurie Leancă: „Din simplul motiv că OSCE-ul, de regulă, nu-şi trimite observatori la referendumuri. Din câte cunosc eu, au trimis, cu titlu mai mult de excepţie, în Kîrghistan. Trebuie s-o luăm şi ca pe un element pozitiv, faptul că au decis să nu vină la noi. Fapt pozitiv, de încredere faţă de această experienţă şi rezultatele de care au dat dovadă autorităţile din Republica Moldova în aceste 10-11 luni, de când am venit la putere, de a promova acest proces de democratizare.”
XS
SM
MD
LG