Linkuri accesibilitate

Semne de revigorare economică, dar sectorul productiv își revine lent


Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Iurie Gotișan: „Starea bugetului public rămine complicată, întrucât în anii din urmă, s-au stimulat masiv investiţiile în imobiliar şi serviciile de consum în detrimentul sectorul productiv”.

Iurie Gotişan: „În ultima perioadă mai mulţi observatori ai procesului economic vorbesc tot mai des despre structura veniturilor şi cheltuielilor bugetului public, cum să avem o consolidarea fiscală mai bună. Sunt, de fapt, nişte subiecte sau teme de mare actualitate, dar în acelaşi timp şi controversate la noi. Din câte se ştie, bine nu este o regula scrisă, dar undeva de pe la sfârşit de iulie-început de august structurile guvernamentale demarează discutarea potenţialelor proiecţii de buget pentru anul viitor. La noi, deocamdată, e tăcere din partea autorităţilor. Bineînţeles, au fost şi sunt motive destul de obiective. Mă refer aici la inundaţiile din acestă vară, la eventualele consecinţe ale vremii aride din ultimele zile, la faptul ca sectorul productiv încă işi revine anemic sau cu greu, mai bine spus. Astea, cât şi multe alte aspecte, după mine, fac cam dificilă o prognoză mai mult sau mai puţin realistă a finanţelor publice.”

Europa Liberă: Ministrul Finanţelor declara, însă, ieri presei că veniturile la buget au crescut în perioda ianuarie-iulie 2010 faţă de aceeşi periodă a anului trecut cu peste 20% şi că acumulările sau veniturile din vamă şi cele ale Inspectoratului fiscal la fel s-au majorat. Credeţi că Guvernul a reuşit să realizeze deja obiectivul stabilizării finanţelor publice?

Iurie Gotişan: „Nu pot să nu dau dreptate celor spuse de ministrul Negruţa, dar dânsului, probabil, i-a scăpat faptul să spună că veniturile colectate de la 1 ianuarie 2010 şi pînă la 31 iulie curent sunt practitc “cap în cap” cu cele prognozate. Nu încape îndoială că mai multe segmente sau sectoare ale economiei oferă semne de revigorare, dar în acelaşi timp cred că este prea devreme sa se vorbească de acea stabilizare financiară. Sau, vorba aia: nu trebuie sa ne îmbătăm cu apă rece. Mai ales că cele declarate de ministrul Finanţelor, cred eu, confirmă odata în plus faptul că grosul acumulărilor la buget este pe seama veniturilor indirecte. Adică accize, taxe vamale, taxa pe valoarea adăugată şi că unele din acestea să nu uităm că au fost majorate pentru acest an, chiar în proiecţia de buget 2010. Deci, venituri fiscale, care în mare parte sunt achitate de consumatori şi nu mijloace obţinute urmare a unei productivităţi înalte, sau a unor salarii mai mari. Respectiv, nu face decât să mă repet încă odata, că sectorul real, sectorul productiv deocamdata îşi revine anevoios. Şi de fapt, o economie, sau un sistem al finanţelor publice bine structurat arată că ponderea veniturilor indirecte, aceleaşi taxe vamale, accize în visteria statului este de 60 la sută, iar a celor directe, adica impozite pe profit, pe venituri etc., de 40 la sută. Pe când la noi acest raport este inversat.”

Europa Liberă: Şi dacă situaţia este aşa cum o descrieţi, există un risc ca statul să nu mai poată plăti salarii, pensii şi să intre, eventual, în faliment? Ţinând cont şi de rating-ul scăzut al Moldovei, evaluat de anumite agenţii financiare internaţionale?

Iurie Gotişan: „Dacă e să privim realităţile, nu cred într-o perspectivă a falimentului. Pe de altă parte, starea bugetului public rămine relativ complicată, întrucât în anii din urmă, din cauza imprudenţelor, dese ori intenţionate, s-a stimulat masiv investiţiile în imobiliar şi serviciile de consum în detrimentul sectorul productiv. Ceea ce se vede în deficitul structural al bugetului. Am în vedere aici creşterea personalului din sectorul public, a salariilor acestora, a pensiilor, fără a ţine cont de putinţele reale ale economiei. Fapt este că cheltuielile de natură sociala, mă refer la salarii, pensii, ajutoare sociale, etc., au depăşit anul trecut 50 la sută din totalul cheltuielilor publice, iar în 2010, împreună cu serviciul datoriei publice, cred că s-ar putea ajunge la circa 80 la sută din acelaşi total. Ramine, deci, tot mai putin pentru investiţii şi achiziţii publice. Deci, din acesta ipostază, cred eu, trebuie să fie judecată şi reforma sistemului de salarizare, inclusiv în sectorul public, dar şi a sistemului de pensii.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG