Linkuri accesibilitate

Diplomatul român Gabriel Grecu acuzat de spionaj la Moscova


Ambasada română de la Moscova
Ambasada română de la Moscova

Împotriva uzanțelor diplomatice, secretarul I al ambasadei române a fost arestat inițial de FSB care, încălcînd prevederile Convenției de la Viena, a dat presei informații despre caz.

Membrii celor doua comisii pentru politica externa din legislativul roman vor solicita Ministerului de Externe, dar si altor autoritati romane, o informare referitoare la diplomatul roman Gabriel Grecu, acuzat de spionaj la Moscova. Anuntul a fost facut de senatorul social democrat Titus Corlatean, presedintele Comisiei pentru politica externa din camera superioara a Parlamentului de la de la Bucuresti.

Corlatean a spus ca aceasta informare ar trebui sa contina confirmarea sau infirmarea acestui subiect si detalii referitoare la cum anume intentioneaza sa reactioneze institutiile statului roman in acest caz.

Titus Corlatean a adaugat ca este posibil ca autoritatile ruse sa fi incalcat prevederile Conventiei de la Viena legate de relatiile diplomatice, pentru ca diplomatul roman fost arestat intr-o prima faza, si pentru ca Serviciul Federal de Securitate din Rusia a oferit informatii despre acest caz presei de la Moscova.

Canalul de televiziune rus “Vesti” a difuzat imagini despre care sustine ca ar prezenta flagrantul in urma caruia diplomatul roman a fost retinut luni, si un comunicat despre acest caz citit de un reprezentant FSB

Potrivit declaratiei reprezentantului Serviciului Federal de Securitate, ”ofiterul Serviciului Roman de Informatii Externe Gabriel Grecu care lucra la ambasada nationala sub acoperirea de secretar I la departamentul politic, a fost retinut de FSB in timp ce incerca, in data de 16 august, sa obtina informatii secrete de aparare de la un cetatean rus".

Gabriel Grecu a fost intre timp declarat persona non grata si trebuie sa paraseasca Rusia in 48 de ore.

Agentiile ruse de stiri au anuntat ca Rusia a trimis autoritatilor de la Bucuresti un protest oficial in legatura cu activitatea lui Gabriel Grecu.

Ambasada romana de la Moscova si externele de la Bucuresti nu au dat deocamdata nici o declaratie legata de acest caz, iar analistii de la Bucuresti sint retinuti in comentarii.

Fostul premier si ministru de externe roman Adrian Nastase a declarat insa ca acest incident ar putea fi interpretat ca un mesaj legat de referendumul programat sa aiba loc in septembrie in Republica Moldova.

Nastase a spus ca in trecut astfel de incidente ajungeau doar la cunostinta autoritatilor competente din tarile implicate, si ca mediatizarea cazului “Grecu” in Rusia, pare a avea un anumit scop.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG