Linkuri accesibilitate

Anemia agitației electorale prereferendum versus strategia comunistă a boicotului


Igor Boțan (ADEPT)
Igor Boțan (ADEPT)

Igor Boțan: „Este prima experienţă a unui referendum constituţional şi ar fi o greşeală ca cetăţenii să nu participe.”

Europa Liberă: Până la referendumul constituţional au rămas mai puţin de trei săptămâni, însă competiţia electorală pare a fi destul de anemică. De ce se întâmplă aşa?

Igor Boţan: „Una din explicaţii este că alegerea directă a şefului statului vizată de eventuala modificarea constituţională nu este o sarcină imperativă pentru simplii cetăţeni, ci mai degrabă pentru clasa politică, care s-a împotmolit în tot felul de blocaje şi scandaluri. Acum, din cele 30 de partide existente, doar 3-4 pot promova candidaţi cu şanse reale de a învinge. Anume acestor partide le revine sarcina principală de a promova ideea referendumului. Şi într-adevăr, putem constata că Partidul Liberal-Democart a început campania în forţă săptămâna trecută, iar Partidul Democrat a promis să se activizeze în săptămâna curentă. Celelalte peste 20 de partide, angajate oficial în campanie, doresc doar să profite de timpi de antenă gratis, pentru a-i aminti electoratului despre propria atitudine faţă de problema în cauză.”

Europa Liberă: Totuşi, nu putem scăpa din vedere activismul PCRM, care îndeamnă la boicotul referendumului. Credeţi că va reuşi?

Igor Boţan: „PCRM îşi realizează, de fapt, aşa-zisa strategie 3B – boicot, boicot şi iarăşi boicot. Adică, au boicotat alegerea şefului statului, au boicotat şedinţele Parlamentului şi acum boicotează referendumul. Campania de boicot a PCRM a devenit agresivă şi ţinteşte în asmuţirea administraţiei locale, în localităţile unde o controlează, să se opună organizării referendumului. Un şir de consilii locale au adresat apeluri către cetăţeni ca să nu participe la referendum. Însă, aceste probleme nu sunt de competenţa administraţiilor locale, de aceea, autorităţile centrale vor trebui să reacţioneze ulterior faţă de astfel de comportamente. Este important, însă, ca primarii să nu se lase atraşi în acest boicot şi să asigure buna funcţionare a secţiilor de votare. Pînă la urmă, PCRM înţelege că referendumul va avea loc şi va trebui să mimeze acţiuni de protest după 5 septembrie, pentru a putea invoca faptul că dizolvarea Parlamentului şi anunţarea alegerilor anticipate s-a făcut sub presiunea PCRM.”

Europa Liberă: În Republica Moldova a mai avut loc un referendum, în 1999, un referendum consultativ. Care sînt principalele particularităţi ale acestui referendum, din 2010?

Igor Boţan: „Întâi de toate, aşa cum aţi menţionat, este primul referendum constituţional, desfăşurat vreodată în Republica Moldova. În al doilea rând, acest referendum creează un precedent periculos pentru modificarea extrem de lejeră a Constituţiei. Şi aceasta este o particularitate. În al treilea rînd, în cadrul acestui referendum se testează votul peste hotare în afara misiunilor diplomatice. Şi aici este interesant să vedem ce efect va avea dublarea numărului secţiilor de votate, adică cu cât va creşte participarea. Ştim că în România participarea nu a crescut foarte mult, deşi numărul secţiilor de votare a fost dublat. De asemenea, este interesant care este interesul partidelor pentru votul peste hotare în cadrul acestui referendum. Astfel, doar Partidul Liberal-Democrat şi-a înregistrat reprezentanţii în toate cele 78 de secţii de votare din străinătate. Şi Partidul Democrat nu se lasă mai prejos, înregistrîndu-şi reprezentanţii în 73 de secţii de votare. Precum era de aşteptat, interesul Alianţei Moldova Noastră şi al Partidului Liberal este mult mai scăzut, acestea înregistrând câte 26 şi, respectiv, 19 reprezentanţi, adică aproximativ de trei ori mai puţin.”

Europa Liberă: PCRM şi-a înregistrat vreun reprezentant?

Igor Boţan: „PCRM şi-a înregistrat reprezentanţii în 74 de secţii din străinătate din 78 şi prin aceasta semnalează, că se teme, pe de o parte, de mistificări, iar pe de altă parte, probabil, se pregăteşte de o eventuală contestare a rezultatelor. Ce se poate întâmpla în Republica Moldova atunci când se contestă rezultatele electorale, ştim după evenimentele din anul trecut.”

Europa Liberă: Asta cu toate că PCRM promovează ideea boicotului acestui referendum.

Igor Boţan: „Acest lucru este semnificativ. Şi aici cred că cetăţenii trebuie să-i asculte pe toţi cei implicaţi în referendum, votând „pro” sau „contra” potrivit convingerilor, la care vor ajunge la sfârşitul acestei campanii. Este totuşi prima experienţă a desfăşurării unui referendum constituţional şi ar fi o greşeală ca cetăţenii să nu participe.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG