Linkuri accesibilitate

China devansează Japonia devenind a doua putere economică a lumii


„Latura pozitivă este că, pe măsură ce nivelul de trai se va îmbunătăţi în China, chinezii vor importa mai multe produse japoneze”.


Datele despre evoluţia economică publicate astăzi de oficiul Primului ministru japonez arată că China a depăşit Japonia şi a devenit a doua putere economică a lumii. Anunţul nu a surprins pe nimeni, mai ales că experţii şi politicienii din ambele ţări se aşteptau la o asemenea evoluţie.

Datele arată că în Japonia Produsul Intern Brut pentru al doilea trimestru al acestui an a fost de 1,28 trilioane de dolari, în comparaţie cu 1,33 de trilioane dolari în China. Experţii sunt de părere că cifrele trebuie interpretate cu atenţie pentru că acoperă o perioadă scurtă de timp, lunile aprilie – iunie ale acestui an când creşterea economică a Japoniei a fost de 0,4 procente. Datele pentru prima jumătate a acestui an plasează Japonia în faţa Chinei.

Însă cum economia Chinei evoluează cu paşi rapizi, puţini sunt cei care cred că Japonia va putea să recâştige locul dobândit în 1986 când a depăşit Germania şi a devenit a doua economie mondială.

Astăzi, la Tokyo, ministrul economiei Satoshi Arai a încercat să diminueze importanţa anunţului. Satoshi Arai a spus că nu are nicio importanţă cine este primul sau al doilea şi că cifrele indică doar stabilitatea economică a fiecărei ţări. „Dezvoltarea economică a Japoniei este apropiată de cea a Chinei sau a altor state din Asia şi face parte din strategia de dezvoltare a ţării” a mai adăugat ministrul economiei.

Oamenii par să se fi resemnat cu ideea că Japonia nu mai este a doua mare putere economică a lumii. Un sondaj efectuat la începutul acestui an arată că mai mult de jumătate dintre japonezi cred că nu este important pentru ţara lor să fie o supraputere economică.

Şi experţii sunt de părere că Japonia ar avea de câştigat după o astfel de repoziţionare. Printre ei şi Heideki Matsumura, economist superior de la Institutul de Cercetări al Japoniei: „Partea negativă este că odată cu dezvoltarea tehnologiilor în China, companiile chineze vor concura cu cele din Japonia. Însă latura pozitivă este că, pe măsură ce nivelul de trai se va îmbunătăţi în China, chinezii vor importa mai multe produse japoneze”, explică Heideki Matsumura.

Economiştii sunt de părere că dacă China va evolua în acelaşi ritm va putea depăşi Statele Unite – cea mai mare economie a lumii – până în anul 2030.
XS
SM
MD
LG