Linkuri accesibilitate

14.08 - București: Coagulare politică atipică


Ilie Șerbănescu
Ilie Șerbănescu

Cu un „roi” de partide arbitru, care toate vor să fie în centru, nu se poate guverna stabil ţara.



14 august 2000

Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; comentariu: Ilie Şerbănescu).

Coagulare politică atipică
.

După alegerile locale, România părea să fie de neguvernat. Rămăsese un singur pol, PDSR şi acesta cu numai 27 % din sufragiile generale. Iar în rest, doar partide-arbitru..., cu scoruri individuale de numai câteva procente. Numai Partidul Democrat a depăşit 10 %. Cu un „roi” de partide arbitru, care toate vor să fie în centru, nu se poate guverna stabil ţara.

Oricât s-ar regrupa acum partidele de stânga sau cele de dreapta, în România nu se va mai putea guverna decât „într-o alianţă care să cuprindă şi mai multe partide decât coaliţia actuală”.

„Ecuaţia de la locale s-ar putea să nu se repete la generale, îndeosebi din cauza intrării în joc a elementului nou pe care îl reprezintă tandemul Isărescu – Stolojan ...” Un tandem care, este sigur, va colecta voturi dar nimeni nu ştie acum câte ? Și de la cine ? De aceea, alegerile sunt greu de prevăzut.

Esenţială este însă cota la care va ajunge PDSR – în acest moment, cotat la 30 până la 34 %. Principala „imponderabilă” o reprezintă Partidul Democrat şi Alianţa pentru România care nu vor accepta rolul de remorcă la tandemul Stolojan – Isărescu. Şi care vor cocheta tot timpul cu PDSR. Rămîne de stabilit şi ce baza politică de susţinere va avea acest tandem: doar liberalii şi ţărăniştii, sunt o bază firavă pentru alegeri.
XS
SM
MD
LG