Linkuri accesibilitate

Inițiativă populistă contra injuriilor pe internet


Cenzura propusă de senatorul PSD Olguța Vasilescu se vrea un instrument de protejare a copiilor.


Proiectul de lege pe care doamna senator social democrat Olguta Vasilescu doreste sa il initieze are ca scop eliminarea imprecatiilor, a comentariilor injurioase, amenintarilor si a obscenitatilor postate pe forumurile de comenarii ale site-urilor de stiri din Romania.

Monitorizarea acestui tip de comentarii ar urma sa fie facuta sub supravegherea unei institutii de stat iar prevederile proiectului ar urma sa fie inspirate din legislatia internationala.

Intr-un interviu pentru emisiunea in limba romana a postului de radio „France Internationale”, doamna Vasilescu a explicat astfel aceasta initiativa: „Nu dorim decit sa curatam site-urile cele mai vizitate de persoane care nu inteleg decit sa injure, persoane care cred ca acesta e un comportament adecvat pe internet”.

In interviul pentru RFI, doamna senator a precizat ca initiativa nu are in vedere impunerea din nou a cenzurii, pentru ca administratorii de site-uri vor putea sa filtreze ei insisi obscenitatile de pe site-urile de stiri.

Ideea doamnei Vasilescu a fost criticata intre altii si de analistul media Iulian Comanescu care a comparat acest proiect cu acela al „stirilor pozitive” lansat acum doi ani de senatorul liberal Ioan Ghise si de senatorul Gheorghe Funar de la Partidul Romania Mare. Comanescu sustine ca proiectul Ghise-Funar, niciodata finalizat, era populist in spirit si de nepus in practica.

Iulian Comanescu mai spune ca proiectul lansat de Olguta Vasilescu este si o tentativa de limitare a libertatii de expresie, si ca astfel de tentative apar din cauza unei lipse totale de cultura a dezbaterii si dialogului care caracterizeaza internetul romanesc si Romania in ansamblu.

In interviul pentru Radio France Internationale, doamna senator Olguta Vasilescu a mai facut o precizare importanta: „Vorbim strict de injuraturi pentru ca trebuie sa protejam in primul rind copiii.”

Insa in nici una din interventiile sale publice de dupa anuntarea acestui proiect legislativ, doamna senator Olguta Vasilescu nu a vorbit despre protejarea copiilor fata de comentariile rasiste, de instigarile la ura rasiala, fata de expresiile jignitoare si amenintarile cu moartea proferate la adresa membrilor altor etnii, in special a evreilor si a romilor.

In saptamina cind Olguta Vasilescu (acum senator social democrat, dar care a facut parte pina in 2007 din partidul Romania Mare) cerea cenzurarea injuraturilor, in special acelea la adresa unor politicieni si a unor partide, site-urile de stiri din Romania au fost inundate de o avalansa fara precedent de comentarii jignitoare la adresa evreilor si a romilor.

Comentarii prilejuite in special de doua stiri: una privind o controversata moneda comemorativa dedicata de Banca Nationala a Romaniei lui Miron Cristea, fost patriarh ortodox si fost prim ministru, cunoscut in perioada interbelica pentru atitudinea sa antisemita.

A doua stire a fost aceea despre masurile luate de Franta impotriva romilor de pe teritoriul francez, care ar urma sa fie trimisi in tarile lor de origine, intre care si Romania.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG