Linkuri accesibilitate

Administrația Obama și Europa răsăriteană


The Economist: „Administraţia Obama face ce poate pentru a-i mulţumi pe aliaţii post-comunişti, dar aceştia rămân nervoşi”.


Preşedintele Barack Obama este criticat adesea în presa internaţională pentru că de dragul unor relaţii mai bune cu Rusia ar nesocoti interesele ţărilor est-europene. O părere diametral opusă este exprimată în săptămânalul britanic „Economist”, care publică astăzi un articol intitulat: „Administraţia Obama face ce poate pentru a-i mulţumi pe aliaţii post-comunişti, dar aceştia rămân nervoşi”.

Economist”scrie mai întâi că dacă ar fi să-i ascultăm pe criticii lui Obama, am ajunge la concluzia că administraţia lui a trădat estul Europei renunţînd la scutul antirachetă, îngheţînd extinderea NATO şi plonjînd drept în braţele Rusiei. „Realitatea este cu totul alta”, insistă „Economist”. „Cea mai mare problemă de securitate din regiune, nerezolvată de administraţia Bush, a fost lipsa aproape totală de apărare a ţărilor baltice. Securitatea lor s-a bizuit pe promisiunea articolului 5 din tratatul NATO, care consfinţeşte apărarea colectivă, dar măsurile practice, cum ar fi planificarea şi manevrele militare, au fost tabu (în timpul lui George Bush).”

Economist”scrie că administraţia Obama este prima care a luat măsuri concrete în privinţa securităţii balticilor. Anul acesta, NATO a organizat primele manevre militare ample în regiune, iar altele sunt planificate pentru 2011 şi 2012. Exerciţiul din iunie a cuprins o debarcare completă în Estonia, prilejuind elaborarea unor planuri detaliate despre cum să fie apărate ţările baltice, dacă va fi nevoie. „A fost un răspuns puternic la exerciţiile militare ruseşti de anul trecut, care au simulat invadarea, izolarea şi ocuparea ţărilor baltice”, scrie „Economist”.

Săptămânalul britanic demontează apoi şi celelalte argumente ale criticilor lui Obama. Scutul antirachetă nu a fost abandonat, ci transformat, iar în varianta nouă va fi mai puternic. Deja, Statele Unite au desfăşurat o baterie de rachete în Polonia. „Deşi cererile de aderare la NATO ale Georgiei şi Ucrainei au fost amânate pe termen nedefinit – se scrie în „Economist” – asta nu e vina Statelor Unite... ci a politicienilor de la Tbilisi şi Kiev”.

Economist” observă că în ultimul an politicienii est-europeni au învăţat să nu se mai plângă în mod public de politica americană faţă de Rusia – iar în particular recunosc că de fapt n-au nimic împotriva ei. Săptămânalul britanic recunoaşte că în politica americană există încă unele stângăcii faţă de aliaţii est-europeni – de pildă, chiar obiceiul Casei Albe de-ai numi „parteneri”, în loc de „aliaţi”, sau faptul că polonezii, de pildă, în ciuda participării însemnate a ţării lor la campaniile din Afganistan şi Irak, au nevoie încă de viză pentru a călători în Statele Unite.

„Dar est-europenii – conchide autorul articolului din „Economist” – ar trebui să-şi facă şi ei datoria. Dacă ar cheltui mai mult pentru apărare, ceea ce n-au făcut nici în anii boom-ului economic, ar putea fi şi mai siguri că Statele Unite îi vor ajuta, la nevoie”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG