Linkuri accesibilitate

Înscenarea unei mărturisiri la televiziunea iraniană


Avocații condamnatei la moarte pentru adulter declară că așa-zisa mărturisire a clientei lor a avut loc după zile întregi de tortură.


Skineh Mohamadi Astiani, femeia care a fost condamnata la moarte prin lapidare pentru adulter, a aparut astazi la televiziunea de stat din Iran, marturisind ca ar fi complice la moartea sotului ei si ca si-ar fi inselat intr-adevar sotul. Avocatul femeii spune ca aceasta marturisire publica este obtinuta prin tortura.
Cazul ei a stirnit critici internationale, iar presedintele brazilian i-a oferit azil politic, pentru a impiedica executarea unei sentinte ce pare desprinsa din Evul Mediu.

Femeia care a aparut astazi la televiziunea de stat din Iran vorbea in azera si marturia ei a fost suprapusa cu vocea unei alte persoane in farsi. Femeia marturisea ca ar fi fost complice la moartea sotului ei si ca ar fi avut o relatie extraconjugala cu varul acestuia. („mărturisirea” la minutul 10:30 al înregistrării video următoare).

Dupa acest interviu, emisiunea, realizata de serviciile de informatii iraniene, a difuzat punctul de vedere al procurorului din provincia in care locuia femeia spunind ca sotul a fost injectat de femeie cu o substanta care i-a provocat somnul si apoi, concubinul l-ar fi electrocutat.

Avocatii femeii, aflati in strainatate de teama unor presiuni la care pot fi supusi atit ei cit si familiile lor, au declarat mai multor publicatii si televiziuni ca, stiindu-si fosta clienta, pot declara ca ar fi facut aceste marturisiri numai dupa zile indelungate de tortura si ca ele nu sunt adevarate.

In interviul de la televiziunea de stat a republicii islamice, femeia neaga ca l-ar cunoaste pe unul dintre avocatii ei si ca declaratiile pe care acestia le-au facut ar fi fost mincinoase.

Astiani este in virsta de 43 de ani, are doi copii, si cazul ei a stirnit atentia presei internationale si a lumii politice.

In 2006 femeia a mai fost o data condamnata pentru adulter si cazul a fost redeschis, fiind acuzata si de omor. Apoi Astiani a fost achiata de crima, dar a ramas vinovata de adulter si judecatorii au condamnat-o la moarte prin lapidare. Potrivit relatarilor, pedeapsa ar fi fost comutata acum la executie prin spinzuratoare.

Secretarul de stat american Hillary Clinton si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu acest caz, mai ales dupa fuga in strainatate a avocatilor femeii.

Executiile prin lapidare au fost reintroduse in Iran odata cu victoria revolutiei islamice in 1979, dar de multe ori acest tip de pedeapsa este comutata la moartea prin alte mijloace. Ultima data cind o persoana a fost executata prin lapidare in Iran a fost in 2007.

Potrivit legii islamice Sharia, cind un barbat este condamnat la moarte prin lapidare, este ingropat in pamint pina la mijloc si desi are miinile libere nu se poate apara de pietrele care sunt aruncate in el. Femeile sunt ingropate pina la piept cu miinile in pamint. Se arunca cu pietre pina la moartea condamnatilor. Este o moarte extrem de lenta.

Executia prin lapidare a lui Astiani a fost aprobata de Curtea Suprema din Iran, dar procesul se poate rejudeca si femeia ar putea sa ceara sa fie amnistiata de liderul suprem religios din Iran, Ayatolahul Ali KHamenei, cel care are ultimul cuvint de spus in toate afacerile statului islamic.
XS
SM
MD
LG