Linkuri accesibilitate

Minoritatea romă: șătrari sau manouche (Hotnews)


Lista deserviciilor pe care Traian Băsescu le face PDL - Radu F. Alexandru în „22”.


Portalul de stiri Hotnews publica opiniile dramaturgului roman Matei Visniec in legatura cu expulzarea romilor originari din Romania, si care traiesc in Franta. Visniec s-a stabilit in Franta din 1987 si se declara incomodat de distanta pe care o iau francezii atunci cand se declara roman. Reactia este insa, partial, explicabila cata vreme, arata scriitorul, nici cele 5 milioane de musulmani, nici africanii, magrebinii, chinezii sau vietnamezii nu recurg la cersit cand sunt lipsiti de mijloace. In ochii francezilor, Romania este tara care trimite in Franta valuri de romi fara ocupatie, care tin sus statisticile privind infractionalitatea. Cu toate acestea, acolo nu este tolerat discursul rasist al multor romani fata de tigani, arata Visniec. Pentru comparatie, minoritatea roma din Franta, asa numitii „manouche”, este perfect integrata, recunoscuta din punct de vedere cultural, si convoaca responsabilitati clare din partea comunitatilor locale fata de comunitatile de nomazi – se mai arata in acest interviu preluat partial si de Evenimentul zilei.

Unul dintre comentariile din Romania libera se ocupa de implicarea politica si civica a diasporei romane. Autorul, Cristian Ghinea, porneste de la initiativa unei asociatii de tineri romani aflati la studii in strainatate de a dezbate si promova un proiect de lege care sa permita cetatenilor romani aflati peste granita sa voteze electronic sau prin corespondenta. Ideea insasi, dar mai ales datele statistice, dovedesc ca multdiscutata balansare a rezultatului ultimelor alegeri prezidentiale in favoarea lui Traian Basescu este simpla poveste. Din 15 procente populatie aflata peste hotare, au mers la urne abia 1,3%, scrie Cristian Ghinea, in Romania libera.

Intr-un interviu publicat de saptamanalul 22, senatorul democrat-liberal Radu F. Alexandru se delimiteaza, civilizat si cu argumente, de modul in care Partidul Democrat Liberal, aflat la guvernare, este tratat de catre presedintele Traian Basescu. „Lista serviciilor facute deTraian Basescu PDL-ului este extrem de lunga, dar trebuie sa ne uitam si pe lista deserviciilor pe care presedintele le face partidului”. Parlamentarul puterii considera ca seful statului ar trebui sa lase partidul sa mearga pe drumul lui si nu sa-l dirijeze clipa de clipa. Premierul Emil Boc etichetat adesea drept marionetă a lui Basescu, este aparat de Radu F. Alexandru, care ii subliniaza loialitatea si meritele: unul dintre cei mai pertinenti si mai activi membri ai Parlamentului si castigatorul a doua mandate de primar la Cluj.
XS
SM
MD
LG