Linkuri accesibilitate

Acuzele comuniștilor în ajun de referendum


Grigore Petrenco
Grigore Petrenco

Grigore Petrenco: pericolul falsificării rezultatelor referendumului este şi mai mare în străinătate.


Partidul Comuniştilor şi-a exprimat din nou dubii în legătură cu corectitudinea apropiatului referendum constituţional, iniţiat de alianţa de guvernămînt. La o conferinţă de presă ţinută la Chişinău, deputatul comunist Grigore Petrenco, a vorbit mai ales despre riscurile pe care le-ar implica – pentru corectitudinea votului - secţiile de votare din străinătate. Detalii are Mircea Ţicudean.

Deputatul comunist Grigore Petrenco a avertizat că AIE s-ar pregăti să falsifice rezultatelor referendumului, pe care PCRM a anunţat că-l va boicota. Petrenco a spus că guvernanţii încearcă să reducă în mod artificial listele de vot, pentru ca participarea să fie proporţional mai ridicată.

Deputatul comunist a spus că pericolul falsificării rezultatelor referendumului este încă şi mai mare în străinătate. Grigore Petrenco a sugerat că singura explicaţie a numărului prea mare de buletine de vot trimise în străinătate este că ele urmează să fie falsificate.

Sergiu Sîrbu
La aceeaşi conferinţă de presă de la Chişinău, juristul PCRM, Sergiu Sârbu, a spus că partidul va continua să conteste în instanţă felul cum au fost autorizate secţiile de votare din străinătate, avertizînd că termenul de constituire a multora dintre ele a fost depăşit. El a avertizat că statele unde va avea loc votul nu vor putea verifica dacă el este corect, pentru că nu au acorduri în acest sens cu Republica Moldova.

Într-un interviu acordat astăzi emisiunii matinale a Europei Libere, secretarul CEC, Iurie Ciocan, a negat că la secţiile de votare din ţară sau din străinătate va fi posibilă votarea multiplă, întrucât actele de identitate vor fi ştampilate, la primul vot. Întrebat cum îşi explică avertismentele comuniştilor, secretarul CEC le-a pus pe seama factorului politic.


În acelaşi interviu, Iurie Ciocan a spus că este nemulţumit de lipsa de informare a cetăţenilor în legătură cu referendumul de la 5 septembrie şi a anunţat că luni, 16 august, CEC va lansa o campanie care va consta între altele în plasarea de spoturi în toată mass-media din Moldova.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG