Linkuri accesibilitate

Reacții la amplasarea de rachete rusești sol-aer S-300 în Abhazia


Sistemul de apărare anti-aeriană S-300 Favorit testat în regiunea Astrahan
Sistemul de apărare anti-aeriană S-300 Favorit testat în regiunea Astrahan

Temur Iakobașvili: Amplasarea de rachete ruseşti în Abhazia ar trebui să îngrijoreze şi Occidentul.


Tocmai la a doua aniversare a războiului cu Georgia, Rusia a anunţat că a desfăşurat rachete antiaeriene în Abhazia, una din cele două regiuni care şi-au proclamat independenţa faţă de Tbilisi în 2008. Detalii are Mircea Ţicudean.

Generalul rus Alexander Zelin a spus că rachetele S-300 desfăşurate în Abhazia vor acoperi şi teritoriul Osetiei de Sud, desprinsă şi ea din Georgia în august 2008.

Într-o reacţie rapidă, guvernul de la Tbilisi a spus că Rusia îşi consolidează în acest fel statutul de ocupant.
Vicepremierul georgian Temur Iakobaşvili, care răspunde în guvern de reintegrarea ţării, a spus Europei Libere că amplasarea de rachete ruseşti în Abhazia ar trebui să îngrijoreze şi Occidentul, şi că violează acordul de încetare a focului mediat de francezi în 2008. Vicepremierul georgian ne-a mai spus că decizia Moscovei alterează echilibrul de forţe din regiune, fiind, cu cuvintele lui, „încă o manifestare a acţiunilor distructive ale Rusiei”.

Un alt demnitar georgian, viceministrul de externe David Djalagonia, a cerut comunităţii internaţionale să facă presiuni asupra Rusiei, convingînd-o că are datoria de a reduce tensiunea militară în regiunile georgiene separatiste, nu de-a o amplifica.

Anunţul Moscovei a fost comentat la Washington de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley. Crowley a spus că-i este greu să spună dacă informaţiile de la Moscova sunt adevărate, că ruşii au rachete antiaeriene în Abhazia de doi ani nu se ştie dacă acestea au fost sau nu suplimentate. Întrebat dacă o asemenea desfăşurare ar fi un lucru bun, Philip Crowley a răspuns, laconic, „nu”.

Racheta S-300 este considerată una din realizările de frunte ale Rusiei în domeniul tehnicii militare. Este foarte mobilă, poate distruge rachete de croazieră şi avioane de luptă, şi poate urmări simultan o sută de ţinte, angajînd 12.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG