Linkuri accesibilitate

Părinții lui Ilie Cazac întrerup greva foamei


Stela Surchicean și Alexandru Vinițchi
Stela Surchicean și Alexandru Vinițchi

Stela Surchicean și Alexandru Vinițchi sunt hotărîți să reia protestul, dacă separatiștii vor prelungii mandadul de arest preventiv care expiră la septembrie.


Alexandru Vinitchi, tatal lui Ilie Cazac declara ca dupa 60 de zile de protest in fata Ambasadei Federatiei Ruse impreuna cu mama detinutului, au obtinut mici rezultate.

Alexandru Vinitchi: „Anume mama a reusit sa vada copilul ca este viu, are confirmare, deja este o bucurie foarte mare pentru noi. A doua veste considerabila e ca Tiraspolul a acceptat sa avem avocatul nostru, care este destul de apt si care isi pune toate straduintele sa apere interesele copilului nostru. Insusi avocatul a spus ca impotriva lui nu este nimic. El este implicat intr-un joc politic”

Parintii lui Ilie Cazac spun ca au luat decizia sa intrerupa protestul pana cand fiul lor va fi judecat. In Bender ei spun ca nu se pot intoarce pentru ca acolo s-ar afla in pericol: „Noi am fost amenintati chiar in fata reprezentantului OSCE ca noi am avea toate sansele sa ne mutam cu traiul in penitenciar. Chiar daca avem 2 case acolo, noi acum am ramas pe strada. Dar noi totusi speram ca organele abilitate de la Chisinau nu ne vor lasa pe strazi, si Dumnezeu este mare si va sterge lacrimile de pe obrajii nostri.”

Stela Surchicean, mama detinutului, spune ca luni, pe 9 august, si-a vazut fiul, si considera ca a fost torturat.

Stela Surchicean: „Torturi psihice, eu asa cred. El a spus ca nu a fost batut, dar a fost..”

Alexandru Vinitchi: „Deci avea ochii galbeni si tulburati, ori i-au fost introduse substante psihotrope sau alte substante care sa-i dezlege lui limba.”

N-are nevoie de nimic decat de un televizor, spune Stela Surchicean: „Are radiou acolo, a spus ca asculta Radio Moldova 1, Europa Libera. Citeste Ziarul de Garda, Flux, deci el este mai informat decat noi, care suntem in inima Moldovei”

Stela Surchicean s-a aratat mirata atunci cand a observat felul cum era tratat Ilie de gradienii de la MGB: „Nu s-au adreast ca cu un detinut, dar ca o persoana demna: „Ilie Andreevici sta la Ivanovna”. El s-a adaptat acolo cu conditiile si toti detinutii il respecta si cu toate ca nu i-am trimis colet demult, el este bine hranit.”

Mama lui Ilie Cazac spune ca a fost insotita de un reprezentant de la OSCE, dar care n-a avut voie sa participe la intâlnire: „Eu am intrat acolo, am fost numai noi doi cu fiul. Ne-au dat o ora ca sa vorbim. Au batut in usa si au spus ca a trecut o ora si 20 de minute si au vrut sa intrerupa intrevederea, dar copilul a mai cerut cateva minute si a zis ”lasati-ma ca mai am de vorbit cu mama” si ne-au mai lasat. Cand l-au adus nu era incatusat. L-au dus asa ca pe un om si se adresau cu el ca cu un om mai inalt decat ei.”

Alexandru Vinitchi: „El nu era psihic demoralizat, vorbea liber cu mama, doar ca la anumite intrebari el spunea „taci”, adica nu se poate.”

Parintii spun ca daca dupa judecata Ilie Cazac nu va fi eliberat, ei vor reveni cu proteste in strada, de data asta cu mai multi sustinatori. Pe data de 20 septembrie expira cel mai recent mandat de arest impotriva lui Cazac, acuzat de spionaj in favoarea Moldovei. Ilie Cazac se afla in detentia securitatii transnistrene din 19 martie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG