Linkuri accesibilitate

Cum se explică bunăstarea liderilor de sindicat?


Fără culpabilizări - o simplă întrebare în contextul ipotetic al conflictului de interese.


Modificarea legii care verifica averile si conflictele de interese ale demnitarilor romani repune in discutie o problema mai veche: ar trebui sau nu sa-si publice declaratiile de avere liderii de sindicat. Bogdan Hosu, liderul Cartel Alfa, cea mai influenta centrala sindicale din Romania spune ca declaratia de avere si cea de interese trebuie facute publice doar de catre persoanele care au acces la bani din bugetul de stat: ministri, parlamentari, prefecti, primari, membri ai consiliilor de administratie ale institutiilor finantate de stat. Liderii sindicali socotesc ca obligatia de a-si declara averile ar fi o presiune directa asupra sindicatelor, care ar porni de la culpabilizarea celor care se afla in fruntea marilor confederatii din Romania.

Lucrurile nu sint insa atit de simple precum par, fiindca liderii importanti ai miscarii sindicale din Romania s-au imbogatit excesiv in ultimii 20 de ani. La unii acest lucru se vede cu ochiul liber, fiindca au intrat in politica si au fost nevoiti sa-si puna averea la vedere. Astfel de pilda, Matei Bratianu, vicepresedinte al Blocului National Sindical este in acelasi timp si deputat socialist de Constanta. Din declaratia lui de avere se poate constata ca are actiuni la mai multe societati comerciale, a fost destula vreme membru in consiliul de administratie al Realitatii tv, are trei case, un apartament, conturi de circa 200 de mii de euro.

Chiar si Bogdan Hossu, de la Cartel Alfa, care este considerat cel mai curat dintre liderii sindicali, are actiuni la firmele sindicatului pe care il patroneaza. Exista insa si firme incrucisate la care participa principalele centrale sindicale din Romania, de exemplu SIND Romania, care administreaza o parte din fostul patrimoniu sindical din perioada comunista. Aceasta firma primeste anual contracte de circa 20 de milioane de euro din partea ministerului Muncii si Protectiei Sociale.

Asadar liderii sindicali din Romania, desi nu au in mod direct legatura cu banii publici, totusi indirect pot fi implicati in tranzactii conectate la bugetul de stat, dar si acest lucru ar putea fi rezolvat in viziunea reprezentantilor societatii civile printr-o lege mai transparenta a achizitiilor publice.
XS
SM
MD
LG