Linkuri accesibilitate

Polonia - Via Crucis


La demonstrațiile din fața palatului prezidențial de la Varșovia, luni noaptea
La demonstrațiile din fața palatului prezidențial de la Varșovia, luni noaptea

Autorităţile au socotit că a venit momentul să mute crucea în memoria lui Kaczynski din piaţa palatului prezidenţial într-o biserică din apropiere.




„Sunteţi pentru sau împotriva crucii?”, au strigat astă-noapte unii la alţii polonezii adunaţi din nou în faţa palatului prezidenţial de la Varşovia, într-o dispută care continuă de câteva zile şi pe care agenţia DPA o numeşte „un conflict între generaţii”. Detalii are Mircea Ţicudean
.

În urmă cu patru luni, cineva a adus o cruce în faţa sediului preşedintelui Poloniei, care tocmai murise împreună cu alte aproape o sută de persoane în catastrofa aviatică de la Smolensk. În orele şi zilele de după tragedia de la 10 aprilie, mii de polonezi au depus în preajma crucii lumânări, flori şi mesaje de adio pentru Lech Kaczynski şi pentru ceilalţi dispăruţi.

Luna aceasta, autorităţile au socotit că a venit momentul ca crucea să fie mutată din piaţa palatului prezidenţial într-o biserică din apropiere, astfel ca locul să revină la înfăţişarea lui obişnuită. Dar admiratorii lui Kaczynski s-au opus şi au promis să stea de veghe la cruce până ce li se promite că nu va fi îndepărtată.
În serile următoare, suporterii crucii au început să fie contracaraţi verbal de cei care vor ca simbolul creştin să plece, şi care nu sunt suporterii politicilor fostului preşedinte.

Apărătorii crucii îi acuză pe adversarii lor, oameni tineri, că nu respectă creştinismul şi sunt ignoranţi. Tinerii răspund că statul polonez este secular şi în consecinţă crucea nu-şi are locul în faţa unei clădiri guvernamentale. După multe zile de controverse, suporterii lui Kaczynski au propus un fel de compromis, anume că-şi vor înceta priveghiul, pe care îl petrec într-o tabără improvizată, numai când în locul crucii va fi ridicat un monument.

„Ne amintim! Protestăm”, scrie pe pancartele creştinilor, care stau ore de-a rândul aşezaţi pe scaune de grădină, în faţa palatului. Agenţia DPA scrie în relatarea ei de la Varşovia că durerea care a cuprins întregul popor polonez după catastrofa de acum patru luni a făcut loc între timp disputelor şi resentimentelor între două generaţii care văd diferit şi moştenirea politică a lui Lech Kaczynski, şi rolul bisericii în viaţa naţiunii lor.

Luni, numeroşi utilizatori de Facebook, tineri, au promis să rezolve definitiv problema crucii şi au pornit în marş spre tabăra pro-Kaczynski. DPA scrie că au fost altercaţii, dar în general spiritul dezbaterii a rămas „festiv şi destins”. Un sondaj de opinie a constatat că 71% din polonezi vor mutarea crucii în biserică, dar altul sugerează că 57% vor să rămână în faţa palatului până la ridicarea unui monument.

Reuters scrie că disputa divizează chiar şi clerul catolic polonez. Preoţii moderaţi vor scoaterea crucii din această controversă politică, dar Radio Marya, un post catolic radical, cheamă oamenii din provincie la Varşovia, să apere crucea.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG