Linkuri accesibilitate

OMS oficializează sfîrșitul pandemiei de gripă A


în viitor ar putea fi nevoie ca OMS să revizuiască felul cum defineşte pandemiile.


Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat sfârşitul oficial al pandemiei gripei de tip nou aseară, după ce autorităţile medicale din lumea întreagă au anulat campaniile de vaccinare şi au închis „liniile fierbinţi” pentru public. Detalii are Mircea Ţicudean.

Bilanţul oficial al pandemiei, despre care se avertiza iniţial că s-ar putea ridica la câteva milioane de morţi, a ajuns săptămâna trecută la 18.449, iar directoarea-generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Margaret Chan, s-a declarat de acord cu experţii că virusul s-a epuizat. „Am avut mai mult noroc decât speram în urmă cu un an”, a declarat Chan.

Dar şeful programului pentru gripă din cadrul OMS, Keiji Fukuda, a recomandat autorităţilor medicale să nu depună armele definitiv. Fukuda a spus că deşi pandemia s-a terminat, OMS sfătuieşte guvernele să monitorizeze în continuare situaţia, pentru că este posibil să existe noi răbufniri ale bolii, când ne vom aştepta mai puţin.

AP scrie că deşi OMS a pus sfârşitul relativ bun al pandemiei pe seama bunelor pregătiri şi precauţii, recunoaşterea faptul că ea nu a fost chiar aşa de gravă va da apă la moară celor care spun că organizaţia a exagerat pericolul.

OMS a primit anul trecut cel puţin 170 de milioane de dolari de la ţările membre şi a investit o parte din bani în programe de imunizare lansate mult după ce se ştia deja că virusul H1N1 provoacă numai suferinţe minore în cazul imensei majorităţi a pacienţilor. Iar guvernele, mai ales din ţările bogate, au cheltuit sume şi mai mari cumpărînd vaccine şi medicamente antivirale care trebuie acum aruncate la gunoi.

Parlamentul European a acuzat în repetate rânduri OMS că a exagerat pericolul, făcînd jocul industriei farmaceutice care s-ar fi îmbogăţit şi mai mult de când cu aşa-numita „gripă porcină”. Nu toată lumea este de acord cu aceste critici.

Michael Osterholm, profesor universitar din Minnesota care a fost consilier pe probleme pandemice al guvernului american, a spus că acuzaţiile la adresa OMS sunt nedrepte, pentru că ea nu şi-a făcut decât datoria. Într-o declaraţie pentru AP, expertul american a spus: „Oamenii sunt sceptici faţă de orice vine de la guvern şi de la oamenii de ştiinţă, iar dacă adăugăm industria farmaceutică, suspiciunile sunt încă şi mai mari”.

Şefa OMS, Margaret Chan a insistat şi ea că deciziile luate în perioada pandemiei au fost adecvate şi s-au bazat pe date ştiinţifice. Ea a recunoscut însă că în viitor ar putea fi nevoie ca OMS să revizuiască felul cum defineşte pandemiile.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG